In Nederland hebben we niet vaak te maken met een extreem heftige winter, maar het zou natuurlijk alsnog kunnen dat dit in de komende winter wel het geval is. Het is daarom hoe dan ook een van de zwaarste seizoenen voor mensen, maar ook zeker voor auto’s. In de koude maanden gebeuren er bijvoorbeeld veel ongelukken door gladde wegen, waardoor meer Nederlanders hun verzekering auto moeten gebruiken. Gelukkig zijn er talloze dingen die je kunt doen om je auto voor te bereiden op het ergste van de winter. In dit artikel geven we hier vier voorbeelden van!
Vloeistoffen
Hoewel het gebruik van rood/oranje motorkoelvloeistof met een lange levensduur is toegenomen, moeten deze en zijn reguliere groengekleurde voorganger nog steeds elke herfst op sterkte en conditie worden gecontroleerd. Aangezien maar weinig doe-het-zelvers een koelvloeistofsterktetester hebben, kun je dit het beste overlaten aan een monteur. Onthoud dat motorkoelvloeistof onder druk kan staan als deze warm is en giftig kan zijn voor kleine dieren. Ruitenwisservloeistof is een gemakkelijke doe-het-zelfcontrole en een reservefles moet het hele jaar door en vooral in de winter in je kofferbak aanwezig zijn. Motorolie heeft het in de winter zwaar te verduren dankzij brandstofverontreiniging door koude starts en waterverontreiniging door condensatie in het motorblok. Begin het seizoen daarom goed met een verse olie- en filterwissel. Vergeet niet het rem-, transmissie- en stuurbekrachtigingsvloeistofpeil te controleren.
Winterbanden
Over dit onderwerp valt veel te zeggen en er is al gezegd. Hoe dan ook, alle vier de wielen hebben ze nodig, ongeacht of het een voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving is. All-season banden zijn geen winterbanden. Toen de provincie Quebec hun inwoners verplichtte om winterbanden te gebruiken, daalde het aantal aanrijdingen met bijna 20 procent. Dat zegt eigenlijk al genoeg over dat winterbanden toch echt beter zijn dan all-season banden. Plaats ze dus onder je auto voordat de winter begint!
Ruitenwissers
Ruitenwissers, hoe mooi of hoeveel je er ook voor betaalt, zijn verbruiksartikelen en moeten na ongeveer 18 tot 24 maanden worden vervangen. Omhulde winterwisserbladen zullen onder extreme omstandigheden nog steeds bevriezen. Een van de beste is Michelin’s Stealth Wiper Blades. Het combineert de beste elementen van verschillende ruitenwisserontwerpen: straalstijl met een aero-vleugel en een wintermantel. Neem de tijd om een beetje smeermiddel te spuiten op de basis van de wisserarm waar het draaipunt zich bevindt. Je kunt deze producten overigens kopen via diverse webshops, al zullen ze ook te koop zijn in fysieke winkels.
Batterij
Als je auto meer dan drie jaar oud is, heeft deze misschien niet per se een nieuwe batterij nodig, maar het is een snelle, ongevaarlijke en vaak gratis procedure om deze te laten testen (veel garages bieden deze met speciale seizoensonderhoud). Wil je er liever achter komen dat je een nieuwe accu nodig hebt als je voertuig op woensdag om 14.00 uur voor onderhoud of om bijvoorbeeld 2.30 uur op zondagochtend op een lege parkeerplaats van het kantoor feest feestzaal als het onder nul is? Natuurlijk kies je voor de optie 1! Laat de batterij van je auto dus testen.