Meer betalen voor een postzegel ondanks 130 miljoen euro winst bij PostNL

MEDEMBLIK – PostNL laat gouden cijfers zien in haar jaarverslag over 2020, mede dankzij de coronacrisis is bij de afdeling pakketpost de omzet met 60% gestegen en bij de briefpost met 18%. Maar ondanks dat gaat PostNL de prijs van een postzegel wel verder verhogen al zal het volgens CEO Herna Verhagen een milde verhoging zijn.

Herna Verhagen, CEO PostNL: “We hebben een zeer goed begin van 2021 gehad en de ontwikkelingen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar kunnen voortzetten. Die resultaten zijn te danken aan sterk teamwork en goede samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen. De gezondheid en veiligheid van onze mensen, klanten en consumenten zijn en blijven onze belangrijkste prioriteit.

Ook in het eerste kwartaal hebben we weer onze collectieve veerkracht en flexibiliteit bewezen tijdens aanhoudend ongekende omstandigheden. We hebben een recordaantal pakjes in één kwartaal bezorgd: 108 miljoen. Ook bij Mail in Nederland was het resultaat sterk, al houdt de onderliggende volumedaling als gevolg van substitutie aan. De genormaliseerde EBIT kwam uit op € 130 miljoen. Rekening houdend met de lockdownsituatie en andere corona-effecten gaan we ervanuit dat circa € 42 miljoen van dit resultaat eenmalig is. We boeken goede vorderingen met de versnelling van onze digitale transformatie en versterking van onze concurrentiepositie door voort te bouwen op ons platform. Het streven is de investeringen in digitalisering te versnellen.

Op basis van de sterke ontwikkeling van de bedrijfsresultaten in het eerste kwartaal hebben we op 26 april onze vooruitzichten voor 2021 naar boven bijgesteld. We gaan uit van een genormaliseerde EBIT van ten minste € 250 miljoen en een vrije kasstroom van meer dan € 225 miljoen. De zichtbaarheid van de toekomstige ontwikkelingen blijft beperkt. De precieze gevolgen van veranderingen in de lockdownsituatie, zoals de verdere heropening van niet-essentiële winkels in Nederland vanaf 28 april, blijven lastig te voorspellen.”

Reageren via facebook