8.9% van de jongeren tot 23 jaar in Medemblik krijgt wel eens te maken met Jeugdzorg

MEDEMBLIK – Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar in Nederland ontving in 2020 jeugdzorg. Hiermee daalde dit aantal voor het eerst sinds de decentralisatie in 2015, waarbij de jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten is gebracht. Minder jongeren startten in 2020 een jeugdzorgtraject en afgesloten trajecten duurden gemiddeld langer. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De gemeente Medemblik springt er positief uit met 8,9% van de jongeren tot 23 jaar die wel eens met jeugdzorg te maken krijgt. In West-Friesland scoren vooral Hoorn, 10,5%, Stede Broec 10,5% en Enkhuizen 10,1% het slecht. In Drechterland komen de minste jongeren tot 23 jaar in aanraking met jeugdzorg, 7,1% op de voet gevolgd door Opmeer met 7,4% en Koggenland met 8,8%

In verhouding tot het totaal aantal jongeren tot 23 jaar wordt de meeste jeugdzorg gegeven in gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

Reageren via facebook