HVC stort vervuild waswater en vervuild slib op de stortplaatsen

OPPERDOES – Restafval blijft voor HVC een probleem, wat moet je er mee doen? Je kan het gewoon op de afvalberg storten, maar die wil je juist kleiner maken om zo de voetprint te verlagen. Een tweede optie is verbranden en de opgewekte energie weer gebruiken voor het leveren van warmte om huizen mee te verwarmen. In de omgeving van Alkmaar en Heerhugowaard zijn al menig woningen aangesloten op het warmtenet van HVC.

Maar naar het verbranden van restafval en andere materialen blijft er een restproduct over, de bodem-assen. Deze kunnen deels hergebruikt worden in de wegenbouw maar daarvoor moet HVC eerst deze bodem-assen wassen waarna het zand en grind weer te hergebruiken is. Maar er blijft nog een restproduct over na het wassen, het vervuilde waswater en het vervuilde slib.

En daar zit de crux, deze vaak zwaar vervuilde restproducten worden gestort op de stortplaatsen in Noord-Holland waaronder die in de Wieringermeer bij Opperdoes. Hoe HVC deze vervuilde restproducten opslaat is nog onduidelijk, op een e-mail van de redactie is nog geen reactie van HVC binnengekomen. Siem Zeilemaker (PWF) liet al in een telefonisch gesprek weten niet verbaast te zijn over het storten van vervuild waswater en vervuild slib en ziet het liefst dat een onafhankelijk persoon of bedrijf 24/7 toegang krijgt tot de stortplaats in de Wieringermeer om zo de vinger aan de pols te houden.

Restafval duurder maken om nog betere afvalscheiding te krijgen

HVC wil het liefst, en dat niet alleen maar alle afvalverwerkers, dat er een vast en variabel tarief komt. Het verbranden van restafval wordt duurder en duurder en dus moeten deze kosten weer worden verhaald op de leverancier van het restafval, U en Wij. Door het aanbieden van restafval duurder te maken willen de afvalverwerkers de mensen dwingen om nog beter te scheiden zodat er minder restafval gaat worden aangeleverd, waardoor er minder verbrand hoeft te worden en het milieu minder zwaar belast gaat worden.

In de Noordoostpolder is sinds een jaar het recycle-tarief in werking en is het aanbod van restafval duidelijk minder geworden omdat de inwoners het afval beter zijn gaan scheiden. In onze regio was  er ook al eerder sprake van om een vast en variabeltarief te gaan invoeren maar dat liep tegen een muur van weerstand op. Maar ook in de (nabije) toekomst zullen ook de inwoners van onze regio er toch rekening mee moeten gaan houden dat er betaald moet gaan worden voor de grijze container als deze te vaak wordt aangeboden. HVC heeft als streefdoel dat er per inwoners maximaal 100kg restafval per jaar gaat worden aangeboden, nu ligt dat nog rond de 200 kg.

Reageren via facebook