Drie vragen aan Els van Den Bosch(CDA) over Jongeren in West-Friesland

MEDEMBLIK – De redactie van Medemblik Actueel stelde wederom vragen aan Tweede Kamer kandidaat Els van Den Bosch (CDA). Els van Den Bosch staat als lijstduwer op de kieslijst voor het CDA, maar de redactie van Medemblik Actueel is van mening dat het nu wel eens tijd gaat worden dat iemand uit West-Friesland in de Tweede Kamer gaat plaatsnemen om zo West-Friesland te vertegenwoordigen.. Daarom zetten wij Els in de spotlight en stellen wij haar vragen over hoe zij problemen in West-Friesland ziet en gaat oplossen.  Stemt u CDA, stem dan gewoon op Els van Den Bosch.

De drie vragen

  

  1. Wat is voor Els van de Bosch de oplossing om de woningcrisis onder de jongeren op te lossen, ziet zij iets in hoogbouw-appartementen, of systeembouw waarbij moet worden gedacht aan wat Amsterdam doet voor studenten die moderne containerwoningen heeft laten plaatsen?:

    Vrijwel alle politieke partijen zijn het erover eens; er is woningnood. De komende tien jaar moeten er wat het CDA betreft zeker één miljoen huizen worden bijgebouwd. Meerdere politieke partijen sturen op deze aantallen in de verkiezingsprogramma’s.  Van den Bosch is niet meteen enthousiast over container woningen maar innovatieve alternatieven zijn zeker interessant en bespreekbaar.  Els is voorstander van gevarieerde woonwijken waar verschillende doelgroepen samen een plezierige woonplek vinden. Een mooi voorbeeld daarvan vindt zij de wijk Molenblik in Medemblik die momenteel in ontwikkeling is. Daar komen iets meer dan 200 woningen waaronder ook sociale koop- en huurwoningen. Vanwege de betaalbaarheid kiezen we daar ook voor beneden- en bovenwoningen, dat heeft duidelijk onze voorkeur boven hoogbouw of container woningen.

  2. Veel jongeren vervelen zich, en dan vooral de jongeren tussen de 16 en 18 jaar vallen vaak buiten de boot. Hoe denkt Els van den Bosch dat zij de jongeren kan activeren:

    Van den Bosch lacht hardop en zegt dat ze niet de illusie heeft dat juist zij de jongeren kan activeren. Bovendien is het helemaal niet erg om je soms te vervelen.  Els: ”Wel ben ik erg blij dat sinds kort de jongeren tot 27 jaar weer samen mogen sporten buiten. Ik merk het ook aan m’n eigen zonen, lekker naar de voetbal, flink sporten maar bovenal je teamgenoten spreken”.  Hoewel van den Bosch denkt dat 90% van de jongeren tussen de 16 en de 18 jaar zijn aangesloten bij een sportclub of een andere vereniging of organisatie moet de overheid zich blijven inspannen om ook die groep die daar niet bij hoort iets te bieden. Het nut van Jongerencentra heeft zich bewezen, juist voor deze doelgroep. Ook ziet Els een duidelijke rol voor ouders weggelegd. Zorg thuis dat de deur openstaat voor de vrienden van je eigen jongeren, vraag ze eens te eten, leer ze kennen. Dat levert jezelf altijd wat op, en daarmee de jongeren ook.

  3. In West-Friesland is het drugsgebruik, inclusief lachgas, erg groot. Helaas speelt Medemblik hier samen met Hoorn een leidende rol in. In Medemblik is een harde kern van drugsdealers actief. Hoe denkt Els van den Bosch hier te kunnen gaan optreden, welke maatregelen moeten er worden genomen.:

    Els van den Bosch: ”Het is goed te constateren dat in de gemeente waar ik woon (Medemblik) ook al het lachgasverbod in de APV is opgenomen. Qua regelgeving moet het glashelder zijn dat drugs dealen verboden is. Het is simpelweg strafbaar en we moeten zeker de wet handhaven op dit punt zo vaak als maar kan. Met een strafrechtelijke vervolging natuurlijk. Maar het is niet eenvoudig. Tegelijkertijd moeten we bij herhaling met elkaar regelen dat we werk maken van preventie en voorlichting over drugsgebruik. Zowel aan ouders als aan jongeren. Kortgeleden sprak ik hierover met een 15-tal jongeren (CDJA’ ers) en zij gaven -op een vraag hierover van mijn kant- aan dat die voorlichting het meest effectief is wanneer dit gebeurt in groep 8 en vervolgens in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs. Laten we hier met elkaar gehoor aan geven”.  

Aanstaande vrijdag de laatste drie vragen die wij stelden aan Els van Den Bosch.

Reageren via facebook