Hoog tijd voor een Westfries in de Tweede Kamer, een interview met Els van den Bosch(CDA)

ANDIJK – Hoog tijd voor een Westfries in de Tweede Kamer vindt Medemblik Actueel. Aanleiding voor een vraaggesprek met kandidaat Els van den Bosch (CDA) uit Andijk, die op plek 57 staat.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Els van den Bosch” font_style=”italic”]Als je mij uitwring, ligt er zó een plasje CDA[/penci_blockquote]

Wat zou jij doen voor Westfriesland wanneer je in de Tweede Kamer wordt gekozen?

Els van den Bosch(CDA)

Els: “Bovenaan mijn lijstje staat meer woningbouw in onze regio. Steeds hoor ik van met name jongeren dat het bijna onmogelijk is om een huis te kopen. Wanneer het al enigszins in de richting komt van betaalbaar dan wordt er continue overboden, ook in de dorpen van Westfriesland. En in je eentje lukt het als twintiger al helemaal niet. De oplossing is meer bouwen. Het ergert mij dat de provincie veel zeggenschap heeft over waar er gebouwd mag worden. De provincie heeft bijvoorbeeld veel ‘Bijzonder Provinciale Landschappen’ aangewezen. Terwijl  gemeenten heel goed zelf kunnen bepalen waar er gebouwd wordt, geef ze dat vertrouwen. Ook wil de provincie dat er wordt gebouwd bij plaatsen waar een station is. Maar jongeren willen graag in het dorp blijven wonen waar ze zijn opgegroeid, of daar naar terugkeren na hun studie in de stad. Zijn daarmee bijvoorbeeld Hauwert, Sijbekarspel en Andijk kansloos voor bouwprojecten? Ik vind dat niet eerlijk en niet realistisch,

Moet de overheid dan regelen dat iedereen maar een huis kan kopen vraagt de redactie zich af. Nee zegt van den Bosch, maar een Westfries koopt gewoon liever dan dat hij huurt. “Ik blijf er alert op dat er voldoende huurwoningen zijn of bijkomen. Woningcorporaties willen graag, staan in de startblokken maar zij mogen zelf niet optreden als ontwikkelaar. Ontwikkelaars kunnen wel toewijzen aan woningcorporaties en gemeenten moeten hierover afspraken maken qua hoeveelheden en spreiding. Hoewel de Omgevingswet nu in de ijskast is gezet nadat het kabinet is afgetreden wens ik dat deze wet na de verkiezingen verder vorm krijgt want dit gaat in elk geval leiden tot het verkorten van procedures.

Wat zijn je ambities?

Mijn drijfveer is compassie. De meeste mensen redden zichzelf maar de overheid moet zorgen voor mensen die zich juist niet redden. Wopke Hoekstra (partijleider CDA) noemde dit recent in zijn speech bij de aftrap van de landelijke campagne; “Een overheid die behulpzaam is voor wie niet kan en streng voor wie niet wil”. Dat is mij uit het hart gegrepen.

Waarom ben je lijstduwer geworden?

Ik ben een trotse lijstduwer op de kandidatenlijst. Het is niet voor niets dat mijn partij mij  de kans geeft om op  mij te kunnen stemmen. Als je mij uitwringt ligt er zo een plasje CDA. In mei 2020 heb ik gesolliciteerd als Tweede Kamerlid voor het CDA. Uiteindelijk ben ik niet op een kansrijke plek op de kandidatenlijst terecht gekomen. Vervolgens heb ik aangegeven beschikbaar te zijn voor een plek op de staartlijst en de leden hebben hieraan hun goedkeuring gegeven.  Het is mijn ideaal een goed en betrouwbaar volksvertegenwoordiger te zijn. Ik ben een echte teamspeler en als ik mezelf een stempel moet geven kan ik niet goed kiezen tussen bruggenbouwer en verbinder. Juist die rollen geven mij als lijstduwer de inspiratie om kiezers te laten weten dat een stem op mij een stem op team Wopke is. En dat er altijd een CDA’er bij jou in de buurt woont!

“Een vrouw met een warm hart en gezond verstand; stem op Els van den Bosch uit Westfriesland”

Reageren via facebook