5.4 C
Medemblik
28 januari 2021 01:42
Medemblik Actueel.

Foto: Shutterstock

‘Vraag naar televisie en vast internet neemt af’

De voorkeuren voor internet en telecomproducten blijven verschuiven. Dat blijkt uit onderzoek dat Telecompaper tijdens het jaarlijkse congres (virtueel) heeft bekendgemaakt. Consumenten bundelen de producten nog steeds, maar doen dat steeds vaker op een andere manier.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat 44 procent van de ondervraagden in principe geen televisie meer in de bundel hoeft. Deze mensen kijken liever Netflix of andere streamingdiensten. Maar het zijn niet alleen de standaard televisiediensten die consumenten steeds minder vaak nodig hebben. Hetzelfde geldt ook voor vast internet: de bekabelde internetverbinding waarmee huishoudens verbonden zijn.

Ook geen vast internet meer
Van de ondervraagden heeft 37 procent aan dat ze geen vast netwerk meer nodig hebben. Zij denken dat ze prima met snellere 4G of 5G uit de voeten kunnen. Aangezien het aanbod van onbeperkt mobiele abonnementen steeds groter wordt voelen consumenten geen beperkingen meer. Overstappen op WiFi of de bekabelde verbinding is niet meer nodig als het mobiele internetgebruik geen limiet kent.

Gecombineerd met de steeds hogere downloadsnelheden vervaagt het onderscheid met vast internet. “De trend is die van meer naar minder,” zegt Ed Achterberg, CEO van Telecompaper. Uiteindelijk zou een situatie kunnen onstaan waarin alleen mobiel internet zal kunnen voorzien van televisie en internet, zonder aparte producten die daarvoor vereist zijn.

2020 belangrijk voor 5G
2020 is een belangrijk jaar voor de introductie van 5G. Verschillende providers hebben het nieuwe netwerk dit jaar beschikbaar gesteld voor consumenten. De voordelen van de snellere internetverbinding zijn groot, maar de negatieve publiciteit rond 5G is de consument wel opgevallen. Een groot deel van de ondervraagden vindt dat de overheid betere voorlichting over 5G zou moeten geven.

Hoewel consumenten in grote delen van Nederland nog weinig merken van de 5G-introductie, is 5G inmiddels al volop beschikbaar in West-Friesland. De verwachting is dat de verschuiving van vast internet naar mobiel internet nog verder zal toenemen in de komende jaren – wanneer 5G eindelijk volwassen wordt.

Reageren via facebook