0.9 C
Medemblik
15 januari 2021 01:17
Medemblik Actueel.

Foto aangeleverd

Stopzetten subsidie Home-Start is voor Humanitas onbegrijpelijke stap

MEDEMBLIK – Drie jaar geleden is de gemeente Medemblik gestart met Home-Start. Een programma om gezinnen met lichte problemen te ondersteunen. Hiermee worden zwaardere problemen voorkomen. Het college van Medemblik stelt voor om per 1 januari 2021 de stekker eruit te trekken. Het college staat achter Home-Start maar moet bezuinigen.

Vol overtuiging start Humanitas in 2018 Home-Start in de gemeente Medemblik. De eerste twee jaar waren opstartjaren maar vanaf dit jaar draait het project op volle toeren. In drie jaar tijd zijn rond de 60 ouders en 180 kinderen geholpen. De gemeente Medemblik betaalt een subsidie om dit project mogelijk te maken. ‘Door deze preventieve ondersteuningsvorm zijn gezinnen snel geholpen en bespaart de gemeente op zwaardere jeugdzorg’, aldus Chris van de Pol bestuurslid van Humanitas. Volgens Van de Pol komen deze bezuinigingen over een paar jaar als een boemerang terug in hogere kosten vanuit de jeugdzorg.

Home-Start van Humanitas ondersteunt gezinnen waar sprake is van problemen, bijvoorbeeld bij het opvoeden, geldzorgen of relationeel. Een getrainde vrijwilliger komt gemiddeld een jaar een paar uur per week bij het gezin en biedt de ondersteuning waardoor het gezin weer in haar kracht komt. Dit voorkomt zwaardere problematiek. Doorverwijzers zoals scholen, consultatiebureaus en de wijkteams zijn erg tevreden over Home-Start. In oktober is Home-Start genomineerd voor de vrijwilligersprijs van Medemblik in de categorie ‘beste organisatie’. Volgens Chris van de Pol staat dit in schril contrast met het voornemen van het college om te stoppen met Home-Start.

Tijdens de digitale commissievergadering van 9 november bevestigde wethouder Kuipers, n.a.v. vragen van de PvdA de stelling van Humanitas. ‘Door te stoppen met Home-Start zullen de kosten van de jeugdzorg waarschijnlijk toenemen’ aldus de wethouder. Het is nu aan de raad om een definitieve keuze te maken. Aan het begin van de vergadering sprak Christine Samsom, coördinator bij Home-Start, de hoop uit dat de raad voor preventie kiest. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ argumenteerde Samsom.

Reageren via facebook