Versneld ingevoerde videoconsult Dijklander Ziekenhuis slaat aan

HOORN – Tijdens de coronacrisis bood het Dijklander Ziekenhuis zorg aan tientallen coronapatiënten én bleef urgente zorg beschikbaar. Om de overige zorg te kunnen continueren werd beeldbellen als alternatief voor een spreekkamerbezoek versneld ingevoerd. Uit panelonderzoek onder ruim 1500 potentiele patiënten en bezoekers blijkt dat zij videoconsulten zien als een goede ontwikkeling voor de toekomst. 

Van de een op de andere dag golden nieuwe maatregelen, die nodig waren om de verspreiding van het coronavirus verder te beperken. Onderzoek laat zien dat patiënten en bezoekers tevreden zijn over de snelheid waarmee deze maatregelen door het Dijklander Ziekenhuis zijn ingevoerd. Met name de triagetent, controle bij binnenkomst en de heldere communicatie worden geprezen. Bovendien heeft de coronacrisis bij driekwart van de respondenten geleid tot meer respect voor ziekenhuismedewerkers.

Goed alternatief

Videoconsulten boden tijdens de coronacrisis een uitstekend alternatief voor fysieke consulten: de patiënt heeft minder reistijd en -kosten, kan in z’n eigen omgeving met de zorgverlener contact hebben en het is persoonlijker dan gewoon bellen. Bovendien kan met videoconsulten het aantal bezoekers beperkt worden. Zo kunnen deze bijdragen aan het verkleinen van het risico op een tweede golf. Het panelonderzoek laat zien dat respondenten videoconsulten tijdens de coronacrisis een goede vervanging voor een bezoek aan de arts of verpleegkundige vonden, maar het ook als een goede ontwikkeling zien voor eenvoudige zorgvragen.

Ingeburgerd

Door de versnelde invoering van het beeldbellen raken videoconsulten steeds meer ingeburgerd in het Dijklander Ziekenhuis. Kinderarts Noud Drewes zet het regelmatig in: “Patiënten zelf vinden het ook fijn, want ze hoeven niet naar het ziekenhuis te komen. Dat een videoconsult van toegevoegde waarde kan zijn, staat vast. Er was een keer een baby met luchtwegklachten. De moeder durfde niet naar het ziekenhuis te komen vanwege het coronavirus. Toen we het kind zagen en hoorden tijdens het videoconsult, konden we direct inschatten wat er speelde en hen helpen.”

Het Dijklander Ziekenhuis heeft in samenwerking met I&O Research een Ziekenhuis Panel ontwikkeld. Het panel bestaat uit potentiele bezoekers en patiënten uit de regio’s West-Friesland en Waterland. Het laatste onderzoek werd uitgevoerd tijdens de nasleep van de coronacrisis en bood zo een unieke kans om te peilen hoe bezoekers de coronamaatregelen hebben ervaren.

Reageren via facebook