Tamworth Hoeve Wervershoof is een vijfsterren-varkensboer in Noord-Holland

WERVERSHOOF – Deze week hebben zes nieuwe varkensboeren de vijfsterrenkwalificatie ontvangen van dierenbeschermingsorganisatie Varkens in Nood. Een van deze vijfsterren-varkensboeren is gevestigd in Noord-Holland, namelijk Tamworth Hoeve in Wevershoof. Enkel varkensboeren die voldoen aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn komen hiervoor in aanmerking.

Strenge criteria

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan de strenge criteria van Varkens in Nood voor een fatsoenlijk varkensleven. Bij deze boeren worden de biggen niet te vroeg weggehaald bij de moeder en hebben alle varkens toegang tot weide, bos of zandgrond waar ze kunnen spelen en wroeten. Zo leiden de varkens tot de slacht een dierwaardig bestaan.

Waardig leven

Inmiddels zijn er al 37 vijfsterren-varkensboeren in Nederland, een aantal dat jaarlijks toeneemt. Ook neemt de vraag naar dit soort vlees toe. Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood en dierenarts: “Het is geweldig om te zien dat er boeren zijn die hun varkens waardig behandelen. Ze geven hun dieren een leven dat aansluit bij hun natuurlijk gedrag. Geen kraamkooien en gecoupeerde staarten, maar spelen, wroeten en in de modder rollen.

Mensen die (nog) vlees eten kunnen het vlees bij de varkensboeren zelf kopen en met eigen ogen zien hoe de varkens leven bij de boer. De overige nieuwe vijfsterren-varkensboeren zijn Het Onlander Varken in Roderwolde, Drenthe, ’t Poldervarken in Vlaardingen, Zuid-Holland, Van Rossum in Woerden, Utrecht, Vleesboerderij van Trijp in Schijf, Noord-Brabant, en Woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk, Noord-Brabant.

Reageren via facebook