Provincie wil meer windmolens maar dan van 15 meter hoog, en kleinschalige woningbouw

WEST-FRIESLAND – De provincie heeft haar nieuwe omgevingsverordening gereed en de provincie gaat daar vooral in op meer woningbouw en duurzame energie. Vooral dat laatste zal bij velen een heet hangijzer gaan worden, zo wil de provincie meer, veel meer windmolens maar dan met een maximale hoogte van 15 meter.

Met het toestaan onder voorwaarden van windmolens van 15 meter hoog hoopt de provincie op deze manier veel meer duurzame energie te kunnen opwekken, zonder gebruik te maken van tientallen meters hoge windmolens.

Wat woningbouw betreft lijkt West-Friesland een beetje buiten de boot te vallen, de provincie richt zich vooral op de metropool Amsterdam en op het gebied Schagen, Castricum en Uitgeest. De reden is dat deze plaatsen goed bereikbare OV-plaatsen heeft met een groeiende woningbehoefte. Daarom wil de provincie afstappen van het verbod om nieuwbouw te plegen in beschermde landschappen. De provincie zal met de betrokken gemeenten daarover in gesprek gaan.

Voor Noord-Holland Noord wil de provincie wel kleinschalige woningbouw in landelijk gebied mogelijk gaan maken, maar dan spreek je over nieuwbouw van maximaal 12 woningen aan de rand van kernen en dorpslinten. Gemeenten moeten gaan aantonen waarom op die locatie woningbouw nodig is en het moet passen in het landschap, ook moeten de plannen worden opgenomen in het woonakkoord.

Reageren via facebook