8.8 C
Medemblik
27 oktober 2020 07:50
Medemblik Actueel.

Het sluisje langs de A.C. de Graafweg

Medemblik viert Open Monumentendag digitaal

MEDEMBLIK – Door de coronacrisis ziet de Open Monumentendag 2020 in de gemeente Medemblik er heel anders uit. Normaal gaan dan overal de deuren open om het publiek de monumenten die meedoen aan Open Monumentendag de kans te geven binnen te komen.

Het Comité Open Monumentendag Medemblik selecteerde voor deze digitale editie vijf juweeltjes en brengt hun verhaal en geschiedenis in beeld. Het zijn monumenten waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar die zeer de moeite waard zijn.

Leermomenten

Één van de gefilmde monumenten is Huis Midwoud in Midwoud, eigenaar Yvo Verschoor vertelt over zijn monument dat tegenwoordig als concertzaal dienstdoet. Oorspronkelijk was Huis Midwoud een onderwijzerswoning met school waardoor het goed aansluit bij het Open Monumentendag-thema van 2020: ‘Leermoment’. Dat geldt ook voor de voormalige meisjesschool in Twisk die samen met de doopsgezinde kerk in een andere filmpje centraal staat.

De filmpjes laten zien dat eigenlijk elk monument een ‘Leermoment’ is. Zo leer je van Johan Smit wat een eendenkooi is. Hij toont de eeuwenoude eendenkooi in Zwaagdijk-Oost. Ook de grote barometer bij de Kwikkelsebrug in Medemblik is een monument om van te leren. En is het stenen sluisje langs de A.C. de Graafweg in Wognum je wel eens opgevallen? In een filmpje wordt het belang van dit waterstaatkundige bouwwerk uit de doeken gedaan.

Online

De vijf filmpjes van de Open Monumentendag in Medemblik zijn vanaf maandag 7 september online. Je kunt ze vinden op de website van de Open Monumentendag en via www.visitmedemblik.nl

Reageren via facebook