Iepenziekte slaat weer toe in de gemeente Medemblik, 13 bomen leggen het loodje

MEDEMBLIK – De Iepenziekte laat wederom haar sporen na in de gemeente Medemblik, deze keer moeten 13 bomen worden gerooid omdat de Iepenziekte een voor deze bomen zeer besmettelijke ziekte is.

Yolanda van Helmond van de gemeente Medemblik zegt over het rooien van de 13 bomen: “Zodra een besmette boom wordt geconstateerd (in het geval van Medemblik was dit gister) doet de buitendienst gelijk een ronde door de hele gemeente. Het is belangrijk dat zieke bomen zo snel mogelijk worden verwijderd omdat het een zeer besmettelijke ziekte is. De boom sluit als reactie zijn haarvaten en doodt daardoor eigenlijk zichzelf. Die ziekte wordt doorgegeven via wortelcontact. Als er naast een besmette boom nog een iep staat die (nog) niet besmet lijkt te zijn wordt ook een grondgleuf gegraven om het wortelcontact te verbreken.

Tekst loopt door onder de foto

Ook deze Iep bij de rotonde Randweg Medemblik bleek ziek te zijn. (Foto: HBP Media)

De locaties van de 13 besmetten bomen:

  • Randweg Medemblik – 5 stuks
  • Vooroever Medemblik – 1 stuks
  • Begraafplaats Compagniesingel Medemblik – 1 stuks
  • Baljuwstraat Medemblik – 2 stuks
  • Laak Medemblik – 2 stuks
  • Gerrenbraak Medemblik – 2 stuks.

Volgens van Helmond zijn er meerdere landelijke onderzoeken geweest naar de resistentie van de ziekte, de gemeente Medemblik houdt de bevindingen scherp in de gaten van deze onderzoeken maar neemt zelf niet actief deel in het onderzoek.

Wij willen de bomen snel verwijderen om andere gezonde iepen te kunnen behouden. En de kans op verspreiding tegen te gaan. De iep is een echte Noord-Hollandse/Nederlandse boom. Daarom kiezen we ervoor om uiteindelijk weer een iep terug te plaatsen op de plek van de zieke boom. Om er zeker van te zijn dat alle ziekteresten en iepenkevertjes uit de grond zijn, wachten we 2 jaar voordat we een iep terug plaatsen,” aldus van Helmond.

Reageren via facebook