3.6 C
Medemblik
18 januari 2021 01:05
Medemblik Actueel.

Staatsbosbeheer gaat 7.5ha aan essenbossen kappen in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – De essentaksterfte zorgt voor een enorme kaalslag in bossen waar de Es voorkomt. De es is een boomsoort die door heel Nederland voorkomt en herstelt niet van deze ziekte, die in een steeds hoger tempo toeslaat. Ook in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de gemeente Medemblik zijn de essenbossen aangetast. De aantasting wordt steeds duidelijker zichtbaar.

Essen aangetast door deze ziekte kunnen gemakkelijk omvallen en vormen een gevaar voor de bezoekers van de natuurgebieden. Staatsbosbeheer heeft daarom besloten om actie te ondernemen en vanaf eind juli t/m begin september op drie plaatsen in de gemeente Medemblik ruim 7.4 ha aan essenbossen te gaan kappen.

  • De Groote Vliet (Onderdijk): week 31, 32 en 33
  • De Weelen(Andijk): week 34 en 35
  • Bosje van Abbekerk(bij de Grasdrogerij): week 36

Tekst loopt door onder de foto’s

De rooiwerkzaamheden zal worden gedaan door een bosbouwaannemer waarbij gebruik wordt gemaakt van grote machines maar wel volgens de strenge gedragscode van Staatsbosbeheer zal worden uitgevoerd.

Door deze werkzaamheden zullen ter plaatse fiets- en wandelpaden tijdelijk worden afgesloten en met bebording een omleidingsroute worden aangegeven. De hele operatie zal enkele weken gaan duren.

Dankzij Natural Capital Partners en hun klant Microsoft is er een financiële bijdrage gekomen, waardoor Staatsbosbeheer op de locaties waar de essen zijn geveld snel nieuwe bomen en struiken kan planten. De plantwerkzaamheden vinden vooralsnog plaats in de periode december 2019 – maart 2020.

Voor een groot deel in de rest van Nederland is herplant gefinancierd door Shell. Staatsbosbeheer gaat meer dan 20 boom- en struiksoorten planten, zoals beuk, eik, berk, linde en meidoorn. Maar ook minder bekende soorten als kardinaalsmuts en elsbes. Deze brede samenstelling van verschillende soorten bomen en stuiken staat garant voor een gevarieerd en klimaatbestendig bos.

Deze planmatige aanpak houdt voor de 7,5 ha essenbos in de gemeente Medemblik in dat vaksgewijs alle bomen omgezaagd gaan worden. Dit betreft ook de essen die op het oog nog maar licht zijn aangetast en het kleine percentage andere boomsoorten die er tussen staan. Een meer gefaseerde aanpak, is gezien de beschikbare capaciteit bij de bosbouwaannemers niet mogelijk.

In een paar essenbossen, o.a. in de Groote Vliet, staan een klein percentage andere boomsoorten. Ook die worden omgezaagd, omdat uit ervaringen elders is gebleken dat deze bomen, nadat ze vrij op de wind zijn komen te staan, gemakkelijk omwaaien en dan de nieuw aangeplante bomen bij het omvallen beschadigen.

[signoff]

Reageren via facebook