16.5 C
Medemblik
22 september 2020 13:58
Medemblik Actueel.

Update: Dode bij brand woning Kees Veerstraat Andijk

ANDIJK – Bij de brand die in de nacht van zaterdag op zondag in de keuken van een woning aan de Kees Veerstraat ontstond is een slachtoffer gevallen. De veiligheidsregio kreeg rond kwart voor drie vannacht een brandalarm en bij aankomst bij de woning werd er direct middelbrand gegeven.

Twee ambulances en een traumahelikopter waren opgeroepen om de man die door de brandweer uit de woning werd gehaald te stabiliseren waarna deze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, helaas mocht de hulp niet baten en overleed de man aan zijn verwondingen.

De politie gaat in de loop van de dag onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
  • in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, hoverboards, …) (Bron: Brandweer.nl)

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?