15.2 C
Medemblik
21 oktober 2020 17:40
Medemblik Actueel.

Het hoofdkantoor van de Woonschakel in Medemblik (Foto: GoogleMaps)

Verhuurderheffing staat bouwen sociale huurwoningen in de weg

MEDEMBLIK – Sinds de financiële crisis die begin jaren 2010 de wereld in haar greep had moesten overheden nieuwe inkomstenbronnen aanboren om de vele miljarden die in het behoud van banken werden gepompt te compenseren. Één van die maatregelen was het invoeren van de verhuurdersheffing.

Verhuurderheffing

De verhuurdersheffing is een belasting op sociale woningverhuur, die geheven wordt sinds 2013. De heffing was oorspronkelijk ontworpen als tijdelijke belasting voor alle vastgoedbezitters om de schatkist opnieuw te vullen na de redding van ABN-AMRO, Fortis en SNS REAAL, maar is sindsdien een permanente belasting geworden die alleen voor sociale verhuur geldt, in lijn met een beleidsvisie waarin marktwerking als ideaal geldt en sociale huur als niet marktconform..

Stop met uithollen van de sociale huursector, stop de verhuurderheffing en stop de vennootschapsbelasting.

Timon Post

Woningcorporaties willen af van de verhuurderheffing

Het is de woningcorporaties al langere tijd een doorn in het oog, door de verhuurderheffing worden er minder sociale huurwoningen gebouwd is een veel genoemde reden om in protest te komen tegen deze vorm van belasting heffen.

Timon Pos, Manager Financiën & Vastgoed bij de Woonschakel, zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: De verhuurderheffing is in 2013 ingevoerd als tijdelijke heffing om het begrotingstekort van de overheid te dichten maar de verhuurderheffing is nooit meer afgeschaft. De heffing is absurd want onze inkomsten bestaan uit huren van mensen met een smalle beurs. Veel huurders moeten hun best doen om de huur maandelijks te betalen en dan is het niet uit te leggen dat ze van de 12 maanden huur er ongeveer 2 aan de Belastingdienst betalen. Dit geld kunnen wij veel beter gebruiken om onze woningen verder te verduurzamen of nieuwe woningen te bouwen want de wachtlijst voor een sociale huurwoning stijgt al vanaf 2014 en ligt inmiddels ver boven de afspraken die wij hierover hebben gemaakt.

50 woningen meer bouwen zonder de verhuurderheffing

Voor 2020 moet de Woonschakel 5 miljoen euro aan verhuurderheffing betalen, volgens Timon Post komt dat neer op bijna 900 euro per huurwoning. ,,Het probleem is dat wij niet alleen verhuurderheffing betalen maar ook vennootschapsbelasting. Dat is misschien nog wel meer discutabel want dat is een winstbelasting terwijl wij geen winst maken uit de verhuur van een sociale huurwoning. De vennootschapsbelasting varieert ook tussen de € 4 mln. en € 6 mln. per jaar. Totaal betalen wij per jaar € 10 mln. aan belastingen en heffingen. Hiervoor kunnen wij per jaar ongeveer 50 huurwoningen bouwen om het in perspectief te plaatsen,” aldus Timon Post.

Ondertussen wil de overheid wel dat de woningcorporaties meer (sociale)huurwoningen bouwen en de bestaande huurwoningen gaan verduurzamen. Volgens Post kosten deze afspraken veel geld maar er moet zoveel belasting en heffingen worden betaald dat zij dit niet kunnen realiseren. Timon Post zegt dat dit niet alleen voor de Woonschakel geldt maar voor alle woningcorporaties.

Reageren via facebook