PWN: ‘wees zuinig met water’

MEDEMBLIK – Zwembadjes vullen, de tuin sproeien… Op warme en droge dagen verbruiken we per persoon tot wel 50 liter extra water. Drinkwaterbedrijf PWN moet daardoor tijdens warme, droge dagen op zogenaamde ‘piekuren’ hard werken om deze extra vraag naar water te kunnen leveren. Niet omdat er niet genoeg water is. Wel omdat we het water allemaal tegelijk willen gebruiken. En daar kunt u als klant last van hebben, want het heeft effect op de druk van uw drinkwater.

Water is een streekproduct. Dat wil zeggen dat elke regio haar eigen waterbronnen heeft om drinkwater van te maken: de bodem, de rivieren, het IJsselmeer. PWN haalt voornamelijk (95%) water uit het IJsselmeer. Het voordeel hiervan is dat er altijd genoeg wateraanvoer is, ook bij aanhoudende droogte. Het zuiveren van dat water is een ingewikkeld proces dat veel tijd en energie kost. Want om uitstekende kwaliteit te kunnen garanderen, moet het IJsselmeerwater via onze  zuivering wel aan strenge eisen voldoen. Verzilting, als gevolg van droogte, zorgt dus wel voor extra uitdagingen.

24/7 uitstekend drinkwater
Het gezuiverde drinkwater wordt vervolgens opgeslagen in kelders. Daar ligt voor PWN tijdens extreme droogte de volgende uitdaging. De waterkelders, die er zijn om de schommelingen in de vraag op te vangen, moeten op elk moment voldoende water hebben om alle klanten in Noord-Holland 24 uur per dag uitstekend schoon drinkwater te kunnen leveren.  In een normale situatie gebruiken mensen 120 tot 130 liter water per persoon.

Piekmomenten
Bij extreem watergebruik verbruiken mensen 150 tot 170 liter. Wanneer veel mensen tegelijkertijd om extra water vragen, ontstaan er piekmomenten. Nu er tijdens de coronacrisis ook nog eens veel meer mensen thuis zijn en tegelijkertijd water verbruiken, zorgt dat voor extra grote schommelingen in verbruik.

Waterverbruik 40 % hoger
De warme, droge zomers van 2018 en 2019 liggen bij alle Nederlandse drinkwaterbedrijven nog vers in het geheugen. Er werd veel meer water gebruikt dan normaal. De afgelopen jaren riepen we al op om bewust om te gaan met water en met name het verbruik tijdens de piekuren (tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur) zoveel mogelijk te vermijden en de tuin niet te sproeien met drinkwater. Veel mensen gaven hieraan toen gehoor.

Het corona effect
Dit jaar is de druk op PWN extra groot. Door de coronacrisis verwachten we een grotere waterafname, omdat veel mensen niet met vakantie gaan, maar vakantie in eigen tuin houden. De afgelopen maanden waren al warm en droog, terwijl de zomer nog niet eens is begonnen.

Mooi weer? Wees wijs met water
PWN vraagt u daarom ook nu weer: Ga altijd bewust om met water en voorkom verspilling, vooral tijdens de piekuren en in perioden van aanhoudende warmte en droogte. De belangrijkste tips daarbij zijn om wel voldoende te drinken, niet in bad te gaan maar kort(er) te douchen, en de kraan niet te laten lopen tijdens tandenpoetsen, scheren of handen wassen.

Het meeste extra water verbruiken we bij het sproeien van de tuin en voor het vullen van zwembadjes. PWN adviseert daarom alleen die planten water te geven – met een gieter – die het nodig hebben. Geef planten bovendien liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leer’ je jouw planten om beter tegen droogte te kunnen en dieper te wortelen. Water uit een zwembadje kun je achteraf prima gebruiken voor de tuin.

Meer tips en informatie geeft PWN op www.pwn.nl/droogte.

Reageren via facebook