Draait nieuwe EU-wet de nek van de windmolens om?

MEDEMBLIK – De Europese Unie heeft een nieuwe wet ingevoerd waarmee bedrijven alleen nog maar met ‘groen’ en ‘duurzaam’ mogen pronken als deze ook echt groen en duurzaam zijn. Daarnaast mogen vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars niet meer schermen met ‘groene producten’ als deze niet 100% groen en duurzaam zijn.

Door deze nieuwe wet wordt Greenwashing tegen gegaan, Greenwashing is het vergroenen van producten die niet groen en duurzaam zijn gemaakt. Voorbeeld: Volkswagen bouwt een elektrische auto maar in de fabriek waar dit gebeurt wordt de energie niet groen en duurzaam opgewekt, dan mag VW niet roepen dat de auto 100% groen en duurzaam is.

Dit is ook waar fabrikanten van windmolens mee te maken krijgen. De energie die windmolens opwekken mag dan wel groen zijn, maar duurzaam is het zeker niet. Fabrikanten en eigenaren van windmolens mogen dus binnenkort niet meer roepen dat hun windmolen(s) 100% groen en duurzaam zijn maar dan een percentage erbij zeggen hoe duurzaam ze zijn.

De reden dat de EU deze wet heeft aangenomen is om bedrijven nu echt te pushen duurzame en groene producten te produceren en investeerders te ontmoedigen in ‘vuile’ bedrijven te investeren en deze zo te dwingen de slag van vuil naar schoon te gaan maken.

Reageren via facebook