Sebastiaan Vriend: “Mensen durven de eigen woning niet te koop te zetten”

MEDEMBLIK – Hoe hoog de woningnood is blijkt niet alleen uit de jarenlange wachttijden voor (sociale)huurwoningen, maar ook de markt voor koopwoningen is oververhit geraakt. In de gemeente Medemblik staan maar 223 woningen in de verkoop wat weinig voor een gemeente als Medemblik te noemen is.

Sebastiaan Vriend van Piet Swart Vastgoed vertelt aan Medemblik waarom er maar zo weinig huizen in de gemeente Medemblik in de verkoop staan, en dat dit vooral ook met angst te maken heeft.

Afgelopen 3 jaar is de markt zo ontzettend hard gegaan dat de gigantische woningvoorraad ( circa 500.000 toen) naar nu (tussen 60.000 en 80.000) momenteel landelijk. Afgelopen jaren is het vertrouwen in de economie gigantisch gestegen en is de rente voor veel mensen zeer aantrekkelijk geworden,” aldus Sebastiaan Vriend.

Er komen verschillende doelgroepen op de markt momenteel:

  1. Mensen zitten die een hogere rente hebben vastgezet in het verleden en nu zonder boete willen oversluiten. De enige manier is verhuizen.
  2. Starters
  3. Doorstarters
  4. Buitenlandse arbeiders die willen kopen
  5. Investeerders die willen kopen om te verhuren

Kortom er is heel veel behoefte maar momenteel veel te weinig aanbod,’ vertelt Vriend  Er is veel meer vraag dan aanbod. In de praktijk levert dat de volgende situatie op.

,,Mensen durven de eigen woning niet te koop te zetten, VOORDAT zij weer een toekomstige woning hebben. Doordat verkopers nooit de situatie willen hebben dat zij dakloos raken en zelf nog geen nieuwe woning hebben. Doordat zij de woning niet te koop zetten, zien de volgende potentiële kopers ook weer geen volgende woning staan en neemt de iedereen een afwachtende houding aan. WE WACHTEN ALLEMAAL OP ELKAAR…

Daardoor is er momenteel zo weinig aanbod, terwijl het sentiment tot voor kort. (i.v.m. het coronavirus) super goed was. Nu is het afwachten wat dat voor effect gaat krijgen. Rente is nog steeds historisch laag en daardoor liggen er nog steeds genoeg kansen.

Ook na de persconferentie van Mark Rutten heb ik alweer 3 woningen kunnen verkopen, met uiteraard de nodige maatregelen volgens het RIVM,” vertelt Sebastiaan Vriend verder.

Gemeentes zouden ook kunnen helpen

,,Er wordt heel veel gesproken bij gemeente Medemblik, maar vaak ontbreekt het aan daadwerkelijke daadkracht om echt in actie te komen. Er komt wel langzamerhand actie, ze zijn wel echt bezig om bepaalde kaders te stellen om meer mogelijk te maken. Alleen het is gigantisch frustrerend het duurt allemaal zolang.
Voordat we het weten zitten we in de volgende fase van de economie.

Alle gemeentes zouden zich ook veel meer moeten bezig houden met senioren huisvesting omdat we al in de vergrijzing zitten. Wat ook in praktijk nog eens een gigantische spin-off heeft. Iemand uit een vrijstaande woning koopt een leuke senioren woning, vrijstaande woning komt vrij, wordt gekocht door mensen uit een 2 onder 1-kapwoning, wordt gekocht door mensen uit een tussen woning, die wordt weer door een starter gekocht. Dus 1 senioren woning heeft potentie op 4 verplaatsingen.

Dus gemeentes zouden niet meer moeten kijken welke ontwikkelaar het meeste geld bied voor een perceel grond om te bouwen. Maar in zee moeten gaan met ontwikkelaars die minder geld geven maar wel bouwen waar behoefte aan is. Duidelijke kaders neerleggen dat er bijvoorbeeld minimaal 60% senioren bouw moet plaatsvinden. Dan ga je echt iets bereiken om de doorstroming te creëren.

Met gepaste trots heb ik 10 januari 2020 over dit onderwerp gezeten bij de Nederlandse Bank. Zeer waardevolle informatie over en weer uitgewisseld. Daardoor komt er automatisch weer meer aanbod op de bestaande markt.”

Corona heeft grote invloed op wonen en verhuizen

Het coronavirus heeft grote invloed op de woningmarkt, denken Nederlandse huiseigenaren. De helft van hen denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt.  Dat blijkt uit een representatieve peiling van Vereniging Eigen Huis onder 1.175 leden. Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de coronacrisis langer dan zes maanden gaat duren.

Angst voor betalingsproblemen leeft vooral bij zzp’ers

Van de zzp’ers met een eigen huis is op dit moment 14% bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken.

Van alle huiseigenaren tezamen maakt 4% zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. 80% van de huiseigenaren verwacht dat zij hun huidige inkomen zullen behouden. Zes maanden geleden was nog 98% hiervan overtuigd.

Door de gevolgen van het coronavirus verwacht nog niet de helft van de zzp’ers de inkomsten op het oude niveau te kunnen vasthouden.

Groot belang steunmaatregelen

De helft van de huiseigenaren heeft vertrouwen in de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid en banken, die persoonlijke financiële problemen moeten voorkomen.

Vereniging Eigen Huis wil daarnaast dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. De vereniging vindt het in deze tijd onverantwoord als mensen bij betalingsachterstanden uit hun huis worden gezet. Huiseigenaren moeten worden beschermd tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Veel verhuisplannen uitgesteld

De Coronacrisis heeft grote gevolgen voor verhuisplannen. Aan het begin van dit jaar had 15% van de huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is.

Reageren via facebook