Gratis compost tijdens Compostdag Medemblik

MEDEMBLIK – 28 maart kunnen inwoners van Medemblik weer gratis compost halen bij het HVC-afvalstation in Middenmeer. Tussen 08:00 en 15.00 uur mag je compost komen scheppen aan de Koggenrandweg 1 in Middenmeer. Dit kan in zakken maar als je met een aanhanger komt ben je ook welkom.

Kijkdag

Ben je benieuwd hoe HVC van jouw gft & etensresten groen gas en compost maalt? Meld je dan aan voor een rondleiding over het terrein in Middenmeer. Er zijn twee rondleidingen, een mooie gelegenheid om te zien welke weg gft & etensresten afleggen totdat het uiteindelijk groen gas en compost is. Aanmelden kan hier, wees er snel bij want vol=vol.

20 kilo compost uit een volle gft-bak

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Vervuiling in het gft

Er zitten nog steeds veel materialen in het gft-afval wat er niet in thuis hoort. Denk hierbij aan glas, plastic, batterijen, grote stukken hout en soms zelfs een regenlaars of aardappelschilmesje! HVC doet er alles aan om deze materialen uit het gft-afval te halen voordat zij er compost van maken. Op die manier blijft het compost zo schoon mogelijk. Maar… Wat er aan de voorkant niet in gaat komt er aan de achterkant ook niet uit. Het is dus belangrijk dat het afval thuis al zo goed mogelijk gescheiden wordt.