15.4 C
Medemblik
8 juli 2020 15:43
Medemblik Actueel.

Vrijwilligers Cynthia Merts en Linda van Gessel geven een verzwakte smient, die waarschijnlijk tegen een raam is gevlogen, sondevoeding. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))
Vrijwilligers Cynthia Merts en Linda van Gessel geven een verzwakte smient, die waarschijnlijk tegen een raam is gevlogen, sondevoeding. ((Foto: vincentdevriesfoto.nl))

De Bonte Piet in Midwoud: dierenziekenhuis zonder opnamestop

MIDWOUD – Vogel- en dierenopvang De Bonte Piet in Midwoud ving vorig jaar maar liefst 4258 dieren op. Vooral duiven, zwanen en eenden. Op dit moment is het met in totaal zo’n zestig dieren stilte voor de storm in de opvang. “We hebben nu drie jonge nijlgansjes die hun moeder kwijt zijn geraakt. Maar straks wanneer er meer jong grut geboren wordt, krijgen we het weer razenddruk”, vertelt Andra Minnema, assistent-beheerder. “In de zomer komen hier gemiddeld dertig dieren per dag binnen. Dan is het echt aanpoten, zeker als het warm is. Maar één ding is zeker: we maken voor dieren altijd plek, we zitten nooit vol. We zijn een dierenziekenhuis zonder opnamestop”, lacht Andra.

De Bonte Piet vangt al sinds 1988 in het wild levende inheemse dieren op, zoals hazen, marterachtigen, vogels, vleermuizen en egels. Een grote groep vrijwilligers – 45 in totaal – zet zich met hart en ziel in voor de zieke of gewonde dieren die binnen worden gebracht. Gemiddeld verblijft een dier elf dagen bij De Bonte Piet, waarna het weer kan worden uitgezet in de natuur. Voor de vrijwilligers natuurlijk altijd weer een prachtig moment. “We krijgen ontzettend veel postduiven binnen, zelfs uit Engeland en Frankrijk. Die diertjes raken de weg kwijt, kunnen geen voedsel vinden en raken verzwakt. Bij ons kunnen ze weer volledig herstellen.”

Leefomgeving steeds kleiner

Wouter Koks, voorzitter van De Bonte Piet, benadrukt dat het aantal dieren dat in Midwoud opgevangen wordt elk jaar weer stijgt. “Dat heeft te maken met grote infrastructurele werken, denk bijvoorbeeld aan de verbreding van de Westfrisiaweg. Doordat hun leefomgeving steeds kleiner wordt, kunnen dieren moeilijker voedsel vinden.” Met de storm Chiara werd bij De Bonte Piet een bijzonder dier binnengebracht. “Een zwarte zee-eend”, vertelt Andra. “Die spoelde letterlijk aan op het land en was gewoon de weg kwijt. Uiteindelijk is ‘ie bij Ecomare terechtgekomen. We werken sowieso veel samen met andere dierenopvangcentra en instellingen, zoals de Dierenambulance Hoorn, Staatsbosbeheer, IVN, De Toevlucht in Amsterdam en De Fûgelhelling in Friesland. Ons verzorgingsgebied is West-Friesland en vaak ook daarbuiten.”

NLdoet

De Bonte Piet is een erkend leerbedrijf en verwelkomt jaarlijks stagiaires van bijvoorbeeld het Clusius College. Wouter: “Vrijdag 13 maart doen we voor het eerst mee met NLdoet. Zeven leerlingen van het Oscar Romero in Hoorn komen die dag bij ons extra klussen doen, zoals schoonmaken en onkruid weghalen. Vrijwilligers zijn uiteraard altijd welkom bij ons. Wie een hart voor dieren heeft, haalt veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. En alles is te leren; het enige wat je nodig hebt is een beetje boerenverstand. Voor nieuwe vrijwilligers organiseren we instructie-avonden, waarbij onze protocollen aan bod komen. Maar vrijwilligers leren bijvoorbeeld ook hoe je dieren sondevoeding moet geven. Andra, die als kind al wist dat ze later met dieren wilde werken, vult aan: “Als vrijwilliger kom je hier in aanraking met dieren die je anders niet zo gauw van dichtbij ziet. Dat maakt het werk ook leuk en bijzonder.”

Donateurs

De Bonte Piet mag gelukkig rekenen op een aantal vaste donateurs. Wouter: “Die zijn we natuurlijk ontzettend dankbaar. Zonder hen zouden we ons werk niet kunnen doen. Al het geld gaat rechtstreeks naar de dieren. Vanuit de verschillende gemeentes, waar we overigens een heel goed contact mee hebben, krijgen we ook inkomsten en verder is Dierenlot onze grootste sponsor. Bovendien onderhouden we goed contact met de Provinciale Staten. Zij hebben voor De Bonte Piet een bedrag beschikbaar gesteld, maar we zouden het zo fijn vinden als de Provincie ons structureel financieel zou ondersteunen. Daar zijn nu gesprekken over en we hopen dat daar iets positiefs uitkomt. Onlangs hebben we dankzij giften een nieuwe vogel- en egelruimte kunnen realiseren die helemaal door onze vrijwilligers is opgezet. We zijn gezegend met een geweldig team vrijwilligers waar ik heel trots op ben.” Andra: “Elk jaar brengt een meneer op de fiets een envelop met vijfhonderd euro bij ons. ‘Voor de egeltjes’, zegt hij dan. Bijzonder toch? Ik heb hem al eens uitgenodigd voor een kop koffie, maar hij is altijd snel weer vertrokken. Hij wil blijkbaar anoniem blijven.”

Dieren brengen

Wanneer iemand een gewond of ziek dier vindt, kan dit altijd langs brengen bij De Bonte Piet. Het adres is Broerdijk 32a in Midwoud. Even bellen voor advies? Dat kan: 0229-591856. Openingstijden van De Bonte Piet zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 12.00 uur. Het is mogelijk om de dieren buiten deze openingstijden langs te brengen. De Bonte Piet heeft namelijk een tuinhuis op het terrein staan waar de dieren met een gerust hart achtergelaten kunnen worden. Wie De Bonte Piet graag wil steunen, kan een mailtje sturen naar donateurs@debontepiet.com.

Open dag

Meer informatie: www.debontepiet.com. Daarnaast is De Bonte Piet op Facebook en Instagram te vinden. Zelf een keertje kijken bij De Bonte Piet? Dat kan zondag 5 april tijdens de jaarlijkse open dag. Andra: “Er staan deze dag verschillende stands van organisaties zoals de Dierenambulance en Amivedi en natuurlijk mag iedereen tussen 12.00 en 17.00 uur rondkijken in de opvang.”

Via mediapartner: Rodi Media

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?