HOORN – Sinds deze week zet het Dijklander Ziekenhuis op de standaard polsbandjes voor patiënten een subtiele aanduiding als een patiënt niet gereanimeerd wil worden bij een hartstilstand of ademstilstand. Zo kan een ongewenste reanimatie voorkomen worden. Bijvoorbeeld omdat de patiënt deze wens heeft of omdat de arts dit op basis van medische gronden heeft afgesproken met de patiënt en zijn naasten.
In een situatie waarin gereanimeerd moet worden, is snel handelen ontzettend belangrijk. Er gaat kostbare tijd verloren als reanimatie-afspraken in het computersysteem opgezocht moeten worden. Door het op het polsbandje van de patiënt te zetten, is het beleid in een oogopslag duidelijk en draagt de patiënt het altijd bij zich.
Verpleegkundige Marianne Vriend ontwikkelde het idee voor de polsbandjes. Ze kreeg hulp van SEH-verpleegkundige Zjaccan Kuiper, die als lid van de reanimatiecommissie ervoor heeft gezorgd dat de polsbandjes nu op alle afdelingen gebruikt kunnen worden. “Hiermee kunnen we voldoen aan de wens van onze patiënten. Een reanimatie is niet niks. Het is een medische ingreep en soms zijn patiënten niet meer dezelfde persoon als daarvoor. Het is dus heel belangrijk dat patiënten hier hun eigen keuze in kunnen maken”, vertelt Vriend. De vraag over wel of niet reanimeren wordt in het Dijklander Ziekenhuis bij het moment van opname aan iedereen voorgelegd. De patiënt kan deze keuze altijd wijzigen tijdens de opname. Ook wordt het bij een volgende opname altijd opnieuw gevraagd.
Subtiele toevoeging
In sommige ziekenhuizen worden al gekleurde bandjes gebruikt om het aan te geven, maar dit wordt soms als stigmatiserend ervaren. In het Dijklander Ziekenhuis gaat het om een subtiele toevoeging op de patiëntstickers die op de polsbandjes worden geplakt. Dit is minder zichtbaar, maar zorgt toch voor duidelijkheid.