12.4 C
Medemblik
8 juli 2020 01:53
Medemblik Actueel.

Foto: Shutterstock

Weerbericht Medemblik: winterse buien en kans op onweer

MEDEMBLIK – Ons weer voor vandaag wordt bepaald door aanvoer van buien vanaf de noordelijke Noordzee. In deze buien komt behalve regen ook hagel en mogelijk natte sneeuw voor, en ook is een klap onweer niet uitgesloten.

De middagtemperatuur loopt op naar een graad of 7 bij een vrij krachtige tot krachtige wind, boven het open veld en water is een harde wind mogelijk (7Bft.) In de nacht naar woensdag daalt het kwik naar 3 graden.

Tot en met zaterdag 8 februari hebben we te maken met een stabiel, rustig en droog weertype onder de invloed van een langzaam passerend hogedrukgebied. Daarbij komen de temperaturen tijdelijk in de buurt van het langjarig gemiddelde uit (met een duidelijke dagelijkse gang) en blijft het tot en met vrijdag droog, EPS-kansen van bijna 0%. Daarbij staat er ook vrij weinig wind, hetgeen mogelijk zou kunnen leiden tot mist in de nachten/ochtenden.

Op zaterdag mogelijk al wat neerslag en geleidelijk toenemende wind. Op zondag vindt de grote omslag plaats met in de loop van de dag perioden met regen en een sterk toenemende wind. De kans op zware windstoten is gelijk al ruim 80%, in het noordwesten nagenoeg 100%. De kans op zeer zware windstoten van boven de 100 km/uur loopt uiteen van 20% in het zuidoosten tot ca. 60% in het noordwesten. Zelfs de kans op windstoten van meer dan 120 km/uur ligt nog rond de 10%.

Dit alles geschiedt in een krachtig uniform windveld aan de zuidoostflank van een diep lagedrukgebied van ca. 930 hPa bij IJsland. Tot en met donderdag blijft de kans op zware tot zeer zware windstoten groot. Vooral op de woensdag zou de genoemde randstoring voor een zeer krachtig windveld kunnen zorgen, koers, sterkte en timing zijn uiteraard onzeker.

De kans op zeer zware windstoten is vergelijkbaar met zondag, maar we zien op deze dag wel een handvol leden met extreme uitschieters van boven de 140 km/uur. Ook gedurende de rest gehele verwachtingsperiode is de onzekerheid opmerkelijk gering, tot aan het einde van de periode overheerst een zuidwestelijke windrichting.

De kans op zware windstoten blijft aanwezig, de temperaturen blijven boven het langjarig gemiddelde en de neerslagkans blijft met ca. 70% vrij hoog.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?