11.2 C
Medemblik
2 oktober 2020 00:02
Medemblik Actueel.

Tips voor een energiezuiniger leven

Vind je het belangrijk om minder energie te verbruiken, zowel voor de planeet als voor je eigen portemonnee? Dan heb je geluk, want er zijn talloze manieren om dit aan te pakken. Door slechts een aantal kleine veranderingen aan te brengen, zorg jij voor een energiezuiniger leven in een duurzaam huis.

Isoleer je woning

Je verwarming verbruikt veel energie, vooral in de wintermaanden. Voorkom dat je onnodig veel hoeft te stoken door je woning goed te isoleren. Breng isolatiemateriaal aan in je spouwmuren, maar ook in je vloeren en dak. Daarnaast is het ook slim om nieuwe ramen en kozijnen te kopen. Ga voor dubbel glas, het liefste met een hr++ waarde, en investeer in kunststof kozijnen. Je vraagt je misschien af: wat kost een kunststof kozijn? De prijs is afhankelijk van de grootte van je raam. Meestal verdien je de investeringskosten terug doordat kunststof beter isoleert en minder onderhoud nodig heeft.

Investeer in zuinige apparaten

Er zijn enkele onmisbare apparaten die je bijna iedere dag gebruikt. Denk aan je koelkast, je wasmachine of je droger. Wil je energiezuiniger leven, dan loont het om zuinige apparaten te kopen. Let hierbij op het energielabel van iedere machine. Een A-label is het beste, want apparaten met deze labels verbruiken aanzienlijk minder energie dan andere modellen. Door jouw kleding altijd in een zuinige machine te wassen, bespaar je ongemerkt op de hoeveelheid energie die je nodig hebt.

Wek je eigen energie op

Het is vrijwel onmogelijk om helemaal geen energie in je woning te gebruiken. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een duurzame manier om energie op te wekken. Denk hierbij aan een warmtepomp of aan zonnepanelen op je eigen dak. Uiteindelijk profiteer je alleen maar van deze investering, want je betaalt vervolgens nauwelijks energiekosten. Heb je geen geschikt dak voor zonnepanelen of vind je het een te grote investering? Sluit je dan aan bij een zonnepanelenpark.

Zet je verwarming altijd wat lager

Misschien geniet je van een heerlijk warm huis in de wintermaanden, maar dit kost ontzettend veel energie. Zet je verwarming niet op 22 graden, maar houd het bij een schappelijke 20 graden. Trek vervolgens wat comfortabele sloffen en een dikke trui aan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat je tientallen euro’s bespaart op je jaarlijkse energiekosten.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?