7.9 C
Medemblik
20 januari 2021 11:10
Medemblik Actueel.

Gebouwen van Leekerweide in Wognum

Incident crisisplaatsing cliënt bij Leekerweide

WOGNUM – Op dinsdagavond 21 januari heeft een cliënt die in een crisisplaatsing zeer korte tijd bij Leekerweide verbleef, voor veel consternatie gezorgd. Hij heeft auto’s aangehouden en geprobeerd portieren te openen. Dat is in één geval gelukt. Hij heeft de bestuurster uit de auto getrokken. Dat heeft grote indruk gemaakt, zij is hiervan enorm geschrokken. ,,Dat vinden wij heel erg,” zegt de woordvoerder van Leekerweide in een reactie

Misverstanden

Mevrouw E. Luis, communicatieadviseur WilgaerdenLeekerweideGroep zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Dit voorval heeft op velen impact gehad. Het  leidt ook tot misverstanden. Het verhaal gaat nu dat Leekerweide opvang biedt aan mensen met een psychiatrische en justitiële achtergrond in een besloten omgeving. Dat is niet juist.
Wat klopt wel:  Leekerweide is samen met een aantal andere instellingen onderdeel van het samenwerkingsverband Meldpunt Acute Zorg.  Dit is opgericht in opdracht van het Zorgkantoor en wordt hierdoor ook gefinancierd. Wij bieden samen zorg aan mensen met een verstandelijke beperking wanneer deze om verschillende redenen direct zorg nodig hebben  die in het eigen huis niet meer georganiseerd kan worden. Hiervoor houden de organisaties plaatsen gereserveerd. Leekerweide heeft twee van deze plaatsen beschikbaar. Wie hier geplaatst kan worden, bepaalt het Meldpunt.”

Aan plaatsing zijn voorwaarden aan verbonden

,,Allereerst moeten we de cliënt de zorg kunnen bieden die hij nodig heeft. Wanneer iemand met een verstandelijke beperking een dringende en grote zorgvraag heeft  die vooral te maken heeft met het kennisgebied van GGZ, Verslavingszorg of anderszins ligt, nemen we hem niet op. Dan is hij daar beter op zijn plaats dan bij ons.
Ook willen we goed zorgen voor de cliënten die al bij ons wonen. En voor onze medewerkers en  omwonenden. Wanneer de cliënt onhandelbaar of agressief gedrag vertoont en zo een risico vormt voor anderen, nemen we hem niet op.  Datzelfde geldt wanneer zijn hulpvraag onze deskundigheid overstijgt. Of wanneer hij een ernstig justitieel delict heeft gepleegd. Dit zijn contra-indicatoren en daarmee wordt de crisiscliënt niet geplaatst,” zegt de woordvoerster verder.

Keuzes  maken op basis van informatie

Crisiszorg moet altijd snel geregeld worden. Op basis van de gegeven en beschikbare informatie moet de adviseur van het Meldpunt een oordeel vormen. Soms is er niet veel informatie, maar moet er toch beslist worden. Bij twijfel raadpleegt het Meldpunt ook andere specialisten, bijvoorbeeld uit de GGZ.  Soms kan een beperkende maatregel worden aangevraagd. Bijvoorbeeld wanneer iemand verplicht in zorg moet. Of wanneer het risico bestaat dat hij gaat dwalen en wegloopt.

Verrast

,,In het geval van deze cliënt heeft zijn gedrag iedereen verrast. De man staat bij zijn begeleiders bekend als vriendelijk en zachtaardig. Hij wilde zelf graag geholpen worden en is vrijwillig in zorg gegaan. Dat betekent ook dat hij niet opgesloten of beperkt mag worden in zijn vrijheid. Gezien de gegeven informatie, de zorgvraag en achtergrond van de man leek de plaatsing bij ons passend. Alle deskundigen die hem hebben gezien, zijn verrast door zijn gedrag. De cliënt is einde middag bij ons gekomen en korte tijd later gearresteerd. Wat er met hem is gebeurd of veranderd weten we niet. Dat moet uitgezocht worden.  LeekerweideGroep vangt al zo’n 20 jaar cliënten in crisissituaties op. Dit is een van de weinige gevallen dat er een voorval plaats vindt met een cliënt uit een crisisplaatsing. En onze twee crisisplaatsen zijn bijna altijd bezet,” aldus de woordvoerster

Zo zorgvuldig als mogelijk

Mevrouw E. Luis, communicatieadviseur WilgaerdenLeekerweideGroep zegt tot slot: ,,Dit maakt de nare ervaring met de crisiscliënt niet minder erg. We begrijpen dat het gebeurde heel veel indruk heeft gemaakt op de betrokkenen. We gaan ook met hen in gesprek en geven uitleg. Alle informatie die we kregen over de man heeft ons niet kunnen voorbereiden op wat er is gebeurd. Soms kan dat ook niet. We hopen wel dat u voelt dat we de plaatsingen zo zorgvuldig als mogelijk doen. En dat de veiligheid van onze cliënten, medewerkers en u als omwonenden altijd voorop staan. Ook wanneer wij onze maatschappelijk plicht vervullen: kwetsbare mensen in nood helpen.

Burgemeester Frank Streng zegt in een reactie tegen Medemblik Actueel: “Ik vind het vreselijk dat deze mensen dit is overkomen. We gaan in gesprek met de instelling waar de man verbleef om te horen hoe zij er voor kunnen zorgen dat dit niet weer gebeurt.

Reageren via facebook