Vuurpijlen en knalvuurwerk straks verboden

MEDEMBLIK – Een verbod op de verkoop en afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk lijkt er aan te komen, zeker nu er in de Tweede Kamer een meerderheid is op een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk en ook de vuurwerkbranche zich achter een verbod op deze twee producten heeft geschaard.

Eerder werd al duidelijk dat ook de burgemeesters van de gemeenten in Nederland voorstander zijn van een verbod op vuurpijlen en (zwaar) knalvuurwerk, alleen is de vraag wie gaat handhaven. De politie heeft al laten weten dit niet te kunnen doen omdat zij niet genoeg agenten heeft om te kunnen handhaven.

De vraag is nu alleen nog wat wel en wat niet verboden gaat worden, vandaag komt het kabinet bijeen om de afgelopen jaarwisseling te bespreken en welke maatregelen er moeten worden genomen. In 2019 werd er voor ruim 70 miljoen aan vuurwerk verkocht maar werd er ook voor ruim 15 miljoen aan schade veroorzaakt.

Onderzoeksraad wil ook verbod

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de problematiek tijdens de jaarwisseling door vuurwerk, verstoring van de openbare orde en geweld tegen hulpverleners. Hierbij heeft de Raad gekeken welke veiligheidsrisico’s er zijn en welke maatregelen ingezet kunnen worden om de problemen te voorkomen of beperken. Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, moet vuurwerk verboden worden dat veel letsel en overlast veroorzaakt zoals vuurpijlen en knalvuurwerk.

Het CDA en VVD zijn samen met PVV en FvD nog tegen een verbod op dit soort vuurwerk maar bij het CDA en VVD begint ook daar een kentering naar een verbod af te tekenen.

Reageren via facebook