Medemblik: “Onderzoek verzakken kerktoren Bonifaciuskerk duurt langer dan gedacht”

MEDEMBLIK – Het plan van de gemeente Medemblik om de kerktoren van de Bonifaciuskerk te voorzien van een fundering heeft vertraging opgelopen blijkt uit een reactie van de gemeente Medemblik.

Woordvoerder Stefan Droog zegt tegen Medemblik Actueel: ,,De Bonifatiuskerk in Medemblik zakt jaarlijks. Dit proces is niet te stoppen en ligt aan het feit dat er nooit een degelijke fundering is aangebracht. In 2018 is er door de gemeente een plan opgesteld om de kerk eind 2019/begin 2020 te voorzien van een fundering, om het monument zo goed mogelijk te conserveren. Bij wijzigingen aan dit soort gebouwen is altijd een monumentenvergunning verplicht. De aanvraag daarvan bestaat uit een grondig onderzoek door de rijksdienst en duurt helaas langer dan verwacht. De gemeente heeft als ultimatum gesteld om uiterlijk in 2021 de fundering van de Bonifatiuskerk te hebben gerestaureerd. Tot die tijd wordt de verzakking van de kerk nauwkeurig in de gaten gehouden om risico te vermijden.”

Geen risico voor omvallen

Eerder deze maand trokken 2 bewoners van het appartementencomplex aan de Overtoom bij de redactie aan de bel dat zij bang waren dat de scheefstand van de toren sneller gaat dan was gedacht en daarom angst hadden dat hij binnen enkele jaren zou gaan omvallen.

Lees ook: Onderzoek naar scheve toren van Medemblik

Volgens de gemeente is er geen duidelijk verwachtingspatroon van de verzakking, het ene jaar is het wat meer en het andere jaar wat minder. ,,De metingen vallen binnen de veiligheidsmarges die er voor dit soort gebouwen bestaan. Het is bij gebouwen van dit kaliber lastig te zeggen welke invloed droogte heeft op het verloop, dus dat kan de gemeente niet bevestigen,” volgens Stefan Droog.

Door het uitlopen van de aanvraag van de monumentenvergunning is het reddingsplan ook uitgesteld, wanneer deze wel gaat plaatsvinden kon Stefan Droog nog geen uitsluitsel over geven. Wel zegt Stefan Droog: ,,De huidige metingen resulteren niet in een risico voor omvallen. De afmeting en de bouwstijl zorgen voor een visuele versterking van de verzakking, maar er is op dit moment geen sprake van een veiligheidsrisico. De gemeente houdt de verzakking met speciale apparatuur nauwlettend in de gaten. De kerktoren zal niet later dan 2021 worden gerestaureerd om te voorkomen dat de veiligheid mogelijk wel in het geding komt.”

Lees ook: Toren Bonifaciuskerk krijg nieuwe fundering

[signoff]

Reageren via facebook