17.5 C
Medemblik
14 juli 2020 05:25
Medemblik Actueel.

foto door: www.pascalvanas.nl

Angst om omvallen kerktoren Medemblik

MEDEMBLIK – Ze zijn er niet gerust op, de omwonenden van de Bonifaciuskerk in Medemblik, bang dat het 0-punt eerder wordt bereikt dan dat er een oplossing is gevonden om de scheefstand van de toren van de Bonifaciuskerk tot stoppen te brengen.

Door de droogte van 2018 en deels ook in 2019 is de toren schever komen te staan dan berekend was. Men ging uit van maximaal 3mm per jaar dat de toren zou verder zakken en het reddingsplan dat de gemeente Medemblik samen met deskundigen heeft laten maken zou dit moeten tegengaan.

Diepe gaten met beton

Onder de fundering moeten diepe gaten worden geboord die dan met beton worden volgestort om zo de scheefstand van de toren op te vangen. De toren zelf zal niet recht worden gezet daar dit een te kostbare operatie gaat worden. Door de fundering te versterken moet het verder zakken van de toren worden opgevangen.

Omwonenden bang voor omvallen

Maar nu trekken 2 bewoners van het appartementencomplex aan de Overtoom in Medemblik aan de noodbel, ze zijn bang dat juist door de droogte van de afgelopen 1.5 jaar de toren veel sneller aan het verzakken is dan gedacht. Bij 1 echtpaar gaat het zelfs zover dat zij plannen hebben gemaakt om  te gaan verhuizen.  Mocht de toren omvallen dan valt hij precies op ons deel van het appartementencomplex zegt de vrouw tegen Medemblik Actueel.

Dat de toren schever staat dan ooit is ook met het blote oog te zien en ook aan de buitenmuur van de kerk is duidelijk een bolling te zien veroorzaakt door het verder wegzakken van de toren. Een insider van de kerk, naam bekend bij de redactie, zegt dat dat er grote zorgen zijn om de toren en dat de toren zo snel mogelijk moet worden losgemaakt van de kerk zelf.

Ook wordt de gemeente Medemblik opgeroepen om zo snel mogelijk met de werkzaamheden te gaan beginnen. Siem Zeilemaker van Progressief Westfriesland en Mark Raat van de VVD Medemblik gaan kijken of zij schriftelijke vragen gaan stellen over de scheve kerktoren van Medemblik.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?