Met modulair bouwen in enkele maanden honderden nieuwe woningen erbij

MEDEMBLIK – Bij Ursem in Wognum weten ze het al jaren, om de woningnood op te lossen is hun systeem prima geschikt. Met het modulair bouwen van woningen, de woningen worden in de fabriek in Wognum vrijwel kant en klaar opgeleverd, is het mogelijk om in een paar maanden tijd honderden nieuwe woningen te bouwen.

In Amsterdam kennen ze het systeem van Ursem al jaar en dag, veel studenten wonen in z.g.n. modulaire woningen, zo is in Amsterdam-West in 8.5 maanden tijd een gebouw van 16 verdiepingen hoog met 361 studentenwoningen neergezet. De productie van de woningen duurde 5 maanden en om alles op de plek te krijgen nog eens 3.5 maanden.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Ursem

In de fabriek in Wognum worden de units al voorzien van een badkamer, keuken en installaties waardoor er op de locatie waar de modulaire woningen moeten komen enkel nog de afwerking moet plaatsvinden.

De woningen zijn prima geschikt om als jongerenwoningen dienst te doen om zo de enorme nood naar woonruimte op te lossen bij deze groep woningzoekenden, maar ook zijn deze modulaire woningen prima geschikt om als mantelzorgwoning dienst te doen, na afloop van de mantelzorg kan de woning weer op simpele wijze worden weggehaald om elders weer dienst te doen.

In de gemeente Medemblik is al ervaring met deze manier van bouwen, in Wognum is met modulaire woningen woonruimte voor jongeren en vergunninghouders gecreëerd .

PWF: “Plannen genoeg, duurt alleen nog jaren voor er gebouwd gaat worden”

Siem Zeilemaker(PWF) zegt in een reactie: “Ook in de gemeente Medemblik moeten meer huizen komen. Er liggen plannen, maar voordat er werkelijk gebouwd kan worden gaan er jaren aan voorbereiding verloren.”

Siem Zeilemaker van PWF vraagt al jaren om creatieve oplossingen zoals semi-permanente bouw. “Kijk in Wognum tegenover het gemeentehuis, een soort containerwoningen met een mooie schil. Veel sneller te realiseren dan “gewone” huizen en ook veel goedkoper. Ook kun je denken aan tijdelijke woningen op dezelfde manier. Als je deze woningen voor een periode van bv 2 jaar verhuurt krijg je veel makkelijker vergunning van de provincie.

Maar de gemeente Medemblik wil er blijkbaar niet aan, want ik krijgt steeds nul op het rekest. Gevolg is dat mensen 7, 8 jaar of nog langer op wachtlijsten staan. En dan hebben we het nog niet over de expats en arbeidsmigranten die veel woningen bezet houden. Er zijn genoeg plekken, ook in de dorpen van de gemeente waar deze modulaire bouw kan worden toegepast. Willen is kunnen!”

[signoff]

Reageren via facebook