4.1 C
Medemblik
22 januari 2021 01:29
Medemblik Actueel.

Dekamarkt Andijk stopt met verkoop kip zonder keurmerk

ANDIJK – Samen met de Coop en Dirk gaat de Dekamarkt stoppen met de verkoop van kip die geen keurmerk heeft. De supermarkten hebben dit vandaag aan Wakker Dier laten weten.

Eerste stap

Plus maakte in september dit jaar als eerste de stap naar huismerk kipvleeswaren met een keurmerk. Nu zijn er dus vier supermarkten die hun kip een beter leven geven. Zij kiezen voor het onafhankelijke één ster Beter Leven keurmerk als ondergrens voor hun vleeswaren, schrijft Wakker Dier.

Bij Coop hebben alle kipvleeswaren vanaf nu minimaal één ster; Dirk en Dekamarkt schakelen medio 2020 over. Het gaat om alle huismerk gesneden kipvleeswaren voor op de boterham. “Een belangrijke stap in onze strijd om keurmerkloze kip uit de schappen van de supermarkten te krijgen,” zegt Hilhorst.

Achterlopers

In de steekproef hadden Albert Heijn, Aldi en Lidl het dieronvriendelijkste aanbod. Aldi en Lidl verkochten uitsluitend kipvleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk en bij Albert Heijn had slechts acht procent een keurmerk. Hilhorst: “Deze drie grote spelers bezitten samen de helft van de markt. Je mag verwachten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de kippen. Maar het tegendeel is waar.

[signoff]

Reageren via facebook