5 Interessante feiten over slotenmakers die je nog niet kende

MEDEMBLIK – Iedereen weet dat slotenmakers sloten repareren en dat ze sleutels vervangen of dupliceren. We weten ook dat we een slotenmaker moeten bellen als we onszelf buiten ons huis of auto hebben gesloten. Maar het vak van slotenmaker is veel meer dan dat, en de meeste mensen zijn zich daar niet van bewust. 

Hier zijn vijf interessante feiten over slotenmakers die je waarschijnlijk nog niet kende:

1. Het is een beroep dat al duizenden jaren bestaat

Er zijn aanwijzingen dat er al meer dan 4.000 jaar slotenmakers actief zijn, en men denkt dat ze zijn begonnen in Egypte en Babylon. Kort daarna is het vak naar Griekenland, Rome en China verspreid.

In feite werd het oudste slot door archeologen in de buurt van Niniveh gevonden, in de ruïnes van Khorsabad. Het slot, dat vermoedelijk rond 4000 v.Chr. is gemaakt, was groot en van hout, maar werkte op dezelfde manier als de sloten die we vandaag de dag gebruiken. Men gelooft dat een van de eerste taken van de slotenmakers was om de graven van de heersers in de piramides van Gizeh te beschermen.

2. Om slotenmaker te worden is veel praktijk ervaring nodig

Hoewel iemand geen schooldiploma nodig heeft om slotenmaker te worden (hoewel er nu certificeringsprogramma’s beschikbaar zijn), is een bepaalde leertijd in de praktijk zeker vereist. De stages gaan meestal samen met het volgen van een aantal specifieke cursussen op school, of door het volgen van een opleiding op het werk of door een combinatie van beide. De stage is vereist, niet alleen om de leerling specifieke vaardigheden aan te leren, maar eerder om ervoor te zorgen dat zij zich zal houden aan het ethisch gedrag dat van alle slotenmakers wordt verlangd. Hij of zij moet vooral eerlijk en betrouwbaar zijn.

3. Slotenmakers hebben veel verschillende vaardigheden nodig

Veel mensen denken dat slotenmakers alleen moeten weten hoe ze een slot moeten maken en sleutels moeten dupliceren. Een goede slotenmaker heeft echter ook de vaardigheden van een monteur, wat hem helpt de verschillende soorten sloten en de mechanica te begrijpen. De vaardigheden van een veiligheidsexpert en van een ingenieur zijn ook van vitaal belang, omdat slotenmakers vaak met digitale veiligheidssloten werken en deze moeten kunnen repareren, maar ze ook opnieuw moeten kunnen instellen als dat nodig is. De vaardigheden van een timmerman zijn belangrijk wanneer de slotenmaker sloten maakt of repareert, of zelfs wanneer hij sleutels dupliceert. Met andere woorden, een goede slotenmaker moet beschikken over een brede set van vaardigheden. Zoek je slotenmaker in Medemblik?

Zoek je slotenmaker in Medemblik? Neem dan contact op met Slotenmaker 24 in medemblik.

Een veiligheidsexpert, een ingenieur en een timmerman. De ontelbare verschillende sloten over de hele wereld maken het voor een slotenmaker belangrijk om de verschillende soorten sloten te begrijpen, evenals de mechanismen van de werking ervan.

4. Geschiedenis: Een slotenmaker heeft koning Lodewijk XVI verraden

Lodewijk XVI ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse in sloten. Deze belangstelling bracht hem ertoe een vriendschap te ontwikkelen met Francois Gamain, de koninklijke slotenmaker. Gamain leert Louis over de sloten en hoe ze vanaf nul te bouwen. De twee blijven vrienden, zelfs nadat Lodewijk XVI koning van Frankrijk is geworden. Toen de Franse revolutie begon, vroeg koning Lodewijk XVI aan Gamain, die toen al 20 jaar zijn vriend was, om een ijzeren kist met een speciaal slot te bouwen om belangrijke documenten te beveiligen. Gamain, die zich in het geheim bij de revolutionaire beweging had aangesloten, verraadde de koning echter en opende de kist met de documenten erin. De documenten hielpen de poging om de koning ten val te brengen.

Ben je nog steeds op zoek naar een slotenmaker in de buurt? Klik hier voor meer slotenmakers uit Medemblik.

5. Sommige slotenmakers zijn beroemd geworden door hun vak te combineren met een ander talent

Harry Houdini, en Charles Courtney, zijn twee voorbeelden van slotenmakers die hun vak combineerden met een ander talent. Zij werden daardoor zeer beroemd en succesvol. Harry Houdini is een beroemd illusionist en ontsnappingskunstenaar en hij werd op 11-jarige leeftijd slotenmaker en leerling van een slotenmaker. Tijdens zijn stage leerde hij vrijwel elk slot te openen – een vaardigheid die de weg vrijmaakte voor hem om de succesvolle ontsnappingskunstenaar te worden.

Charles Courtney was een slotenmaker, maar ook een duiker. Hij werd bekend als meester slotenmaker toen hij zijn expertise in sloten onder water begon te gebruiken. Hij begon te duiken tot 400 voet in de oceaan, op zoek naar gezonken schepen en het openen van alle kluizen die hij vond. Door dit te doen hielp hij bedrijven om miljoenen dollars terug te verdienen, waardoor hij over de hele wereld roem en succes verwierf.

[signoff]

Reageren via facebook