13.7 C
Medemblik
25 september 2020 03:07
Medemblik Actueel.

Medemblik: ‘Afvalscheiden bij de bron is beter dan achteraf’

MEDEMBLIK – Het blijft een welles-nietes spelletje, de één zegt dat afvalscheiden achteraf beter is de ander zegt dat het juist beter is om vooraf het afval te scheiden.

Op vragen van de VVD na een uitzending van Nieuw Licht op NPO2 waar wetenschappers en deskundigen beweerden dat het veel beter en goedkoper is om het afval achteraf te scheiden zegt de gemeente Medemblik in een reactie: “Nee, dat klopt niet. De kwaliteit van het brongescheiden afval is beter. Bij bronscheiding worden ook andere afvalsoorten door de inwoners beter gescheiden. Het brongescheiden afval kan heel goed worden gerecycled. Dit is tevens een goedkopere manier om te recyclen dan met nascheiding. Het afval hoeft niet te worden nagescheiden en is niet “besmet” met andere afvalstromen.

Verloren bij nascheiding

Volgens de gemeente medemblik kunnen niet alle grondstromen met nascheiding worden gerecycled. Plastic verpakkingen en drankenkartons kunnen met nascheiding uit het restafval worden gehaald. Andere waardevolle stromen zoals gft, textiel en papier en karton gaan verloren bij nascheiding.

Nascheiding is een aanvulling op bronscheiding. Bij laagbouwwoningen is bronscheiding de meest effectieve en goedkope manier om afval te scheiden. In flats en appartementen is het minder makkelijk om thuis te scheiden. Daar kan nascheiding een goede oplossing zijn om stromen zoals lege drankenkartons en blik te recyclen,” zegt de gemeente in een reactie op de vragen van de VVD.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?