Zeilers aan elkaar gewaagd op het Nederlands Kampioenschap zeilen Medemblik

MEDEMBLIK – Iedereen is het erover eens dat vandaag een prachtige zeildag was. De tweede dag van het Open Dutch Sailing Championship geeft veel wind en zon. Op het water wordt flink gestreden om de Nederlandse titel, in bijna alle klassen ligt die strijd nog open.

Star terug van weggeweest

Haico de Boer en Pedro Trouche gaan aan de leiding in de Star klasse. “Het gaat echt tussen Thomas Allard en ons. Wij varen allebei veel internationaal, hebben veel ervaring en gewoon de snelste boten. Wie het beste uit de start komt, wint de wedstrijd eigenlijk. En vandaag was een super dag, de baan lag er goed in en de wedstrijden gingen lekker vlot.” De Star klasse groeit weer in Nederland, sinds 2012 is de Star niet meer olympisch, daarop kelderde de klasse. Dankzij de Star Sailors League, die is opgericht door professionele en amateur zeilers, groeit de klasse juist weer. “In Nederland zie je steeds meer mensen in de boot. In Loosdrecht zit bijvoorbeeld een hele enthousiaste groep en er wordt ook flink aan getrokken om de klasse weer bekend te maken.”

Top 5 in Yngling aan elkaar gewaagd 

Het is onwijs spannend in de Yngling klasse. Tussen de nummer 1 en nummer 5 zit slechts 4 punten verschil. Kaj Moorman (Loosdrecht) staat vooralsnog op de eerste plek met zijn team Jasper Schuddeboom en Sam Peeks. Vijfde staat Reinier de Kler (Leiden) met Anna Bertling en Marije Willemsen, zij gaan nog even alles doen om morgen naar een podiumplaats te varen. “Het is superleuk varen, ook in de achterhoede. Bij de finish zitten we allemaal zo dicht op elkaar, ieder foutje die je maakt wordt dan ook direct afgestraft. In de top 5 wisselen we continu van positie, dat maakt het heel spannend. Het wordt nog wel moeilijk hoor, voor ons liggen nu onder andere twee Wereldkampioenen, het is een heel sterk veld. Vanaf de start moet je direct scherp zijn, wij hebben vandaag bijvoorbeeld een 7 gevaren omdat we bij een start gewoon net te laat waren. Maar het was vandaag een hele mooie zeildag, daardoor ben je het wachten van gisteren wel vergeten.”

Tekst loopt door onder de foto:

Reinier de Kler, Anna Bertling en Marije Willemsen, Yngling – Foto: Klaas Wiersma

Marco van Driel (Alphen aan den Rijn) en zijn team gaan in de SB20 aan de leiding. Het Belgische team van Bart Tytgat staat op een tweede plek, de 3J’s van Jeroen van der Velden (Breda) staan slechts twee punten achter hen op een derde plek.

In de J22 is het spannend tussen nummer 1, Auke Holtrop (Haarlem), en 2, Dirk Jan Verdoorn. Holtrop vaart een steady dag met drie eerste plaatsen en een tweede plaats. Verdoorn weet de hele dag in de top 3 te finishen, dat plaatst hem nu op drie punten verschil met Holtrop en 9 punten met de nummer 3, Ivo Jeukens.

Close racing in Nacra 15

Bij de Nacra 15 ligt de top dicht bij elkaar. De Belgische Lucas Claeyssens vaart dit weekend met Arthur vandenBerghe, zij staan momenteel op een derde plek: “Normaal vaar ik met Arthurs zus, zij is wat groter, met die wind van vandaag merk je dat wel. Ik ben echt moe!” Op de eerste plaats staan nu Olivier Jaquet en Ghislaine van Empel, met slechts twee punten verschil op Claeyssens en vandenBerghe. “Wij zijn morgen zeker van plan ze in te halen, die eerste plek is wel ons doel.

Tekst loopt door onder de foto

Start Nacra 15 – Foto: Klaas Wiersma

Meer varen voor F18 zeilers

De Belgische Patrick Demesmaeker en Gilles Tas varen erg snel in de F18, met alleen maar 1tjes wordt het lastig ze in te halen voor de tegenstanders. Dat realiseren de nummers 2, Hans en Marius van Dam (Rotterdam), goed. Marius: “Het moet beter, voor ons komt het erop neer dat we meer moeten varen.” Dat dit niet meer lukt voor zondag is natuurlijk duidelijk. “Marius is heel veel op andere boten aan het zeilen, hierdoor houden we geen tijd over om te trainen. Dat is natuurlijk prima, het is een keus die hij heeft gemaakt. Maar dit weekend merken we dat we veel bezig zijn met het fine tunen van de boot. Daar moet je zo’n weekend eigenlijk niet voor gebruiken.

Robbert Huisman (Anna Paulowna) en Gijs Zuidema (Sneek) zijn goed gestart in de 29er. Zij slaan een gat van 10 punten op nummer 2, Yanne Broers (Bunnik) en Dolf Hendriksen (Warmond). Bart en Rik Dieperink (Den Bosch) starten zondag vanaf een derde positie.

In de 49er staan Bart Lambriex en Pim van Vugt (Vlaardingen) op een eerste plek. De Thaise Don en Dylan Whitcraft zitten hier vlak achter op plek 2, derde is Remy Oomens met Bart de Haan.

Bij de 49erFX is het stuivertje wisselen, na zes wedstrijden nemen Willemijn Offerman en Elise de Ruyter de leiding met 9 punten. Svea Karsenbarg en Thomas Snoek staan met 10 punten op een tweede plek en Odile van Aanholt met Cecile Janmaat zijn derde met 13 punten.

Beste van de rest in de Finn

Het is de strijd om de tweede plaats in de Finn. Nicholas Heiner (Enkhuizen) is onverslaanbaar geeft Nanno Schuttrups (Muiderberg), die nu tweede ligt, aan. “Die ligt zo ver voor, dat haal je nooit in. Ik teken ervoor als ik deze tweede plek morgen kan behouden en de beste van de rest wordt. Vandaag was een hele lekkere zeildag, voor mij de mooiste dag van het jaar. Ik zit er goed in, mijn snelheid is zowel voor als aan de wind goed. Al is de tank nu wel even leeg. Morgen hoop ik op net zo’n dag als vandaag.

Uitdagend varen in Laser veld

Duko Bos (Den Haag) slaat een flink gat met de nummer 2 in de Laser Standaard. “Met al die 1tjes lijkt het of het me heel makkelijk afgaat, maar het is echt wel uitdagend op het water. Ik begon vandaag wat stroef, voor de eerste wedstrijd had ik een goed beeld van de situatie op het water. Alleen bij de start veranderden de omstandigheden en dat had ik wat laat door. Vervolgens had ik moeite weg te komen bij de groep, het was echt een strijd om toch eerste te worden. De tweede wedstrijd ging gewoon goed, ik had een goede snelheid en maakte een paar goede klappen. Bij de derde wedstrijd veranderden de omstandigheden weer, ik moest echt mijn concentratie wel vasthouden om voor de rest te blijven.” Bos heeft nu een voorsprong van 11 punten op de nummer 2, Nicholas Bezy (HKG). Erik Voets (Groningen) start de laatste dag op de derde plek.

Bij de Laser Radiaal is het close racing vandaag. Maxime Jonker (Den Haag) staat voorlopig eerste met 9 punten. Direct achter haar komt Paul Hameeteman (Zierikzee) met 10 punten en nog een puntje meer heeft Daphne van der Vaart (Den Haag), zij staat vooralsnog derde.

Peer Noordanus (Huis ter Heide)en Ties Wijbinga (Tienhoven Ut) zijn aan elkaar gewaagd in de Laser 4.7. Noordanus staat eerste na 4 wedstrijden gevaren te hebben, Wijbinga staat tweede met slechts 1 punt verschil. Nog eens 13 punten daarachter komt Sjors van der Pol (Buren) die in een strijd met Daan Boekholt (Breda) zit om de derde plek.

Nieuwe leiders bij Dart 18

Nicolette van Gorp (Huizen) en Ruud van Gisbergen nemen vandaag de leiding over in de Dart 18. Gerben ter Avest (Lochem) en Patrick Hofman staan met slechts 1 punt verschil op een tweede plek. De Britse Deborah Waters en Barry Peters staan voorlopig op een derde plaats.

De Contenders weten vandaag 5 wedstrijden te varen. De Duitse Christoph Homeier gaat hier voorlopig aan de leiding met 5 punten. Op de tweede plek staat Dirk Lafleur (Amsterdam), en voorlopig derde is Rene Heynen (Swalmen).

Matchracen om de punten

De matchracers zijn na twee dagen varen halverwege de tweede Round Robin, deze maken ze morgen af voordat de semi finals en finals worden gevaren. Waar de fleetracers zo min mogelijk punten proberen te halen, gaat het er bij de matchracers juist om zoveel mogelijk punten te halen. Dit gaat Renee Groeneveld tot nu toe het beste af, haar team gaat aan de leiding met 13 punten totaal. De Duitse Lars Huckstadt staat voorlopig op een tweede plaats met 10 punten.

Vandaag, zondag 22 september zijn de laatste wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap gevaren.

[signoff]