Medemblik Actueel.

Aantal inwoners gemeente Medemblik stagneert

MEDEMBLIK – De verwachte bevolkingsgroei in de gemeente Medemblik tussen 2018 en 2035 zal volgens het CBS 0,8% zijn waarmee Medemblik samen met Stede Broec ver achter blijven bij gemeentes als Hoorn en Drechterland en Enkhuizen.

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu. Vooral de grote en middelgrote steden zullen groeien, evenals diverse randgemeenten rondom de grote steden. Tegelijk zal 1 op de 5 gemeenten krimpen, vooral aan de randen van Nederland. Deze gemeenten zullen ook sneller vergrijzen dan de steden. Ook wonen steeds meer mensen alleen. Dat blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote steden zet de groei van het aantal inwoners explosief door. Bijna drie kwart van de nationale groei met 1 miljoen mensen komt volgens de prognose terecht in de grote en middelgrote steden (gemeenten met ten minste 100 duizend inwoners). Rondom de grote steden groeien ook diverse andere gemeenten, zoals Almere en Haarlemmermeer bij Amsterdam, Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk bij Den Haag. Deze gemeenten ontvangen door hun nieuwbouw veel jonge stellen uit de grote stad.

In Westfriesland is het vooral Enkhuizen die de meeste aanwas van inwoners ziet, daar groeit het aantal inwoners met 4.2%, Drechterland en Hoorn doen het respectievelijk met 3.8% en 3.4%. In deze 3 gemeentes wordt en gaat flink worden bijgebouwd, Drechterland krijgt een geheel nieuwe woonwijk en ook in Enkhuizen zijn plannen voor een nieuwe woonwijk met 400 woningen.

In de kern Medemblik zijn plannen om op de voormalige weeshuisgronden 200 woningen te gaan bouwen.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook