Energiebedrijf Vattenfall tegen komst motorcrossterrein

MIDDENMEER – De plannen van Hollands Kroon om in de hoek Alkmaarseweg/Groetweg een motorcrosscircuit te bouwen heeft met veel weerstand te maken van o.a. de omwonenden maar ook van energiebedrijf Vattenfall.

Het bedrijf ziet problemen door de komst van het circuit met het project Windpark Wieringermeer en wil dat Hollands Kroon de plannen nog eens onder de loep gaat nemen.

Maar niet alleen Vattenfall heeft bezwaar aangetekend ook de Dorpsraad van Aartswoud ziet de komst van de motorcrossbaan met gruwel tegemoet. Zoals vele andere bezwaarmakers is vooral het geluid het grote probleem.

De baan moet straks 6 dagen in de week open zijn voor de motorcrossers om hun hobby te kunnen uitoefenen en daar zit volgens twee directe omwonenden het probleem. De boeren en tuinders moeten aan tientallen milieueisen voldoen voor ze een bedrijf kunnen starten, hier wordt wat met cijfertjes gegoocheld en dat is het dan, zegt 1 van de omwonenden.

Directeur Jeroen Botman van Golfcomplex Regthuys in Winkel zegt in een reactie tegen het NHD.: ,,Het bedrijf diende een uitgebreide reactie in. Volgens het Regthuys rammelt het plan aan allerlei kanten. Vooral op gebied van geluid, milieu en financiële haalbaarheid toont de opzet ’gebreken’, aldus het bedrijf. Het spreekt van een ’valse start’. Vele zaken moeten eerst beter worden onderzocht voordat het plan verder in procedure wordt gebracht.”

Stikstofprobleem

Maar de grootste horde die moet worden genomen is die van het stikstofprobleem. Door een uitspraak van de Raad van State zijn honderden projecten in Nederland in gevaar gekomen omdat deze teveel stikstof uitstoten en dat mag niet volgens de milieuregels. Ook de motorcrossbaan krijgt met deze materie te maken omdat crossmotoren nu eenmaal veel stikstof uitstoten.

Als er niet aan het zogeheten PAS-besluit wordt voldaan kan er ook geen vergunning worden gegeven om een motorcrossbaan te bouwen of de motorcrossers moeten massaal overstappen op een elektrische crossmotor.

[signoff]

Reageren via facebook