Eikenprocessierups zorgt voor veel overlast

MEDEMBLIK – De maanden mei, juni en juli zijn de tijd van het jaar waarin de eikenprocessierups weer voor veel overlast zorgt. Naast kaalgevreten bomen kan de processierups ook lichamelijke klachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken wanneer mensen ermee in aanraking komen.

Eikenprocessierupsen maken grote nesten op de stammen of dikke takken van eikenbomen. Overdag verblijven de rupsen in deze nesten, maar ‘s avonds gaan ze in groepen op zoek naar eikenbladeren als voedsel, en aan deze processie danken ze hun naam.

Depositphotos

Volwassen processierupsen kunnen ongeveer 3 centimeter groot worden, ze hebben een grijsgrauwe kleur met lichte zijden en lange brandharen die dienen als afweermechanisme bij ongewenste aanrakingen. En wanneer mensen in contact komen met deze brandharen kunnen er dus lichamelijke klachten ontstaan. Dit kan gebeuren via direct contact met de rupsen, maar de brandharen kunnen ook meegevoerd worden door de wind vanuit de nesten.

Wanneer iemand in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan er binnen 8 uur na de aanraking een sterk jeukende rode huiduitslag ontstaan met bultjes, pukkeltjes of blaasjes gevuld met vocht die kunnen gaan ontsteken. Wanneer iemand de brandharen inademt zorgen deze voor irritatie van het slijmvlies in de neus, keel en het bovenste deel van de luchtpijp, de klachten lijken op die van een neusverkoudheid, maar ook keelpijn en kortademigheid zijn mogelijk. Bij contact met de ogen kan er binnen 1 tot 4 uur een flinke reactie ontstaan met jeuk, zwelling en roodheid, en in sommige gevallen zelfs een ontsteking. Tenslotte kunnen zich ook algemene klachten zoals koorts, duizeligheid, braken en een algeheel gevoel van zwakte voordoen.

De klachten zullen over het algemeen na enkele dagen tot weken vanzelf weer overgaan, maar bij ernstige klachten is het raadzaam om toch even bij de huisarts langs te gaan. Daarnaast is het belangrijk om verdere verspreiding van de brandharen te voorkomen, dit kan door de huid goed te wassen, de ogen te spoelen met lauw water en kleding goed uit te wassen.

De bestrijding van de eikenprocessierups in openbare gebieden is de verantwoordelijkheid van de overheid, zoals bijvoorbeeld de gemeente of provincie. Wanneer de processierups voorkomt op privégebied is de eigenaar van het terrein zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het wordt echter sterk afgeraden om zelf te proberen de eikenprocessierupsen te verwijderen, dit kan beter worden overgelaten aan professionals. Informeer hiernaar bij de gemeente, of zoek contact met een hovenier of boomverzorger om te vragen of die kunnen helpen.

Heeft u last van de eikenprocessierups in uw eigen tuin? Dan kunt u gebruikmaken van de website Hovenier.nl voor het zoeken naar een hoveniersbedrijf bij u in de buurt. Woont u bijvoorbeeld in Medemblik, dan kunt u op de volgende pagina een overzicht vinden van hoveniersbedrijven bij u in de buurt: Hovenier in Medemblik

[signoff]

Reageren via facebook