6.2 C
Medemblik
26 januari 2021 16:41
Medemblik Actueel.

Op 30 april is het allereerste schildje met de aanduiding ‘Gemeentelijk Monument’ door wethouder Harry Nederpelt aangeboden aan Jos en Ans Ruiter uit Medemblik

Eerste gemeentelijke monumentenschildje uitgereikt

MEDEMBLIK – Op 30 april is het allereerste schildje met de aanduiding ‘Gemeentelijk Monument’ door wethouder Harry Nederpelt aangeboden aan Jos en Ans Ruiter uit Medemblik. Hun karakteristieke dijkhoekhuis aan de Westerhaven 29 behoudt daarmee de monumentenstatus. Eerder schrapte de provincie Noord-Holland 21 panden –waaronder de woning van Jos en Ans- van de provinciale monumentenlijst. De gemeente Medemblik riep in reactie daarop een gemeentelijke lijst in het leven.

Samen met het links naastgelegen pand vormt de woning van Jos en Ans een bijzonder overblijfsel uit de 17e eeuw. Het zogeheten dijkhuis laat zien hoe de gevelwand van de Westerhaven ooit is bebouwd, en is daarmee van bijzondere architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde. Met de plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst genieten de objecten van een beschermde status. Daardoor is het niet meer mogelijk om gebouwen te wijzen of te slopen. In totaal zijn er zeventien gemeentelijke monumenten benoemd: 

 1. Achterom 9 te Medemblik
 2. Grote Zomerdijk 33 te Wognum
 3. Midwouder Dorpsstraat 17 te Midwoud
 4. Midwouder Dorpsstraat 19 te Midwoud
 5. Midwouder Dorpsstraat 23 te Midwoud
 6. Nieuwstraat 61 te Medemblik
 7. Oosterhaven 9 te Medemblik
 8. Oosterhaven 42 te Medemblik
 9. Oosterhaven 52 te Medemblik
 10. Raadhuisplein 1 te Wervershoof
 11. Tuinstraat 42 te Medemblik
 12. Turfhoek 2 te Medemblik
 13. Vooreiland 1 te Medemblik
 14. Vooreiland 20 te Medemblik
 15. Westerhaven 22 te Medemblik
 16. Westerhaven 29 te Medemblik
 17. Zuideinde 4 te Abbekerk

De instandhouding en restauratie van gemeentelijke monumenten is essentieel om ze een blijvende en actieve rol te laten spelen in de leefomgeving. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheid om periodieke werkzaamheden, die uitsluitend ertoe dienen om de karakteristieke delen ervan in stand te houden, met een subsidie te ondersteunen.

[signoff]

Reageren via facebook