Medemblik Actueel.

Apple mogelijk naar Agriport A7 Middenmeer na uitbreiding Agriport++

MIDDENMEER – Na datagiganten Microsoft, Google en SyrusOne is er een vierde wereldspeler die mogelijk zijn oog heeft laten vallen op Agriport A7 namelijk Apple. Nu duidelijk is geworden dat Hollands Kroon het datacentergebied op Agriport verder wil uitbreiden onder de naam Agriport++ is Agriport een aantrekkelijke locatie voor deze bedrijven geworden.

Veel tuinders tegen nog meer datacenters

Door de komst van deze datacenters naar Agriport is de grondprijs de lucht ingeschoten en is het voor tuinders vrijwel onmogelijk om nog stukken tuinbouwgrond te bemachtigen. Veel boeren zijn door Agriport al uitgekocht om zo ruimte te maken voor de komst van de datagiganten.

In totaal is er nu een gebied ter grootte van 7.000 voetbalvelden dat is aangeduid als Agriport++ als aanvulling op het huidige datacenter Agriport. Hierbij is ook het gebied ten westen van de A7 bij betrokken.

LTO Noord zegt in een reactie aan NH Nieuws dat dit een groot probleem is. “Normaal moet je in je agrarische bestaan je bedrijf met de helft kunnen vergroten”, vertelt Erik van Essen van LTO Noord, en tevens zelf ook argrariër. “Het wordt die jongens nu steeds moeilijker gemaakt. Het is al een hele strijd om datgene wat je hebt in stand te houden.

Groei niet meer mogelijk

Stilstand is achteruitgang”, vertelt boer Leo, die zijn boerenbedrijf nog samen met zijn vader runt. “Maar groei wordt eigenlijk niet mogelijk meer, dus daardoor boer je op een gegeven moment toch achteruit.

Van de huidige techgiganten die nu op Agriport aanwezig zijn heeft Microsoft in een eerder stadium al eens laten doorschemeren graag verder te willen uitbreiden, maar de huidige locatie is vol en  moet het bedrijf dus op zoek naar een andere locatie binnen Agriport.

Agriport is bij de techbedrijven zo in trek vanwege de zeer goede dataverbinding met Amsterdam dat het internetknooppunt van Europa is.

Torenhoge ‘serverflats’

In 2017 liet toenmalige wethouder Theo Groot al eens weten dat de komst van ‘serverflats’ zoals in Amsterdam voor hem geen probleem is. ,,De hoogbouw daar valt, wanneer je er langs rijdt, door aarden wallen met daarop struiken en bomen vanaf de weg niet heel erg op, Je kijkt er vrijwel niet tegenaan. Ook doordat het is aangelegd in een groen, parkachtig landschap neem je er als voorbijganger geen aanstoot aan. Ze hebben het in Ierland aardig aangepakt en leuk opgelost,” zei Groot in januari 2017.

Toe- en afrit A7

De gemeente Hollands Kroon is zich ook gewist van de problemen die er zijn met het verkeer dat nu via 1 ontsluitingsweg de A7 kan bereiken, daarom is zij een onderzoek gestart naar de mogelijkheid tot een extra toe- en afrit vanaf de A7 naar Agriport. Wanneer de uitslag van dit onderzoek openbaar wordt gemaakt is onduidelijk.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook