“Gelukkig hebben we geen aanbestedingsbeleid in onze gemeente” fluisterde ik gisteravond gekscherend richting collega Claudia Selders. Ondertussen werd het debat gevoerd over een oplossing voor het capaciteitsprobleem van de sporters in Wognum en Nibbixwoud. Wordt het een semi-permanente hal, een permanente hal, een blaashal?
Het ene gemeenteraadslid weet voor hoeveel miljoen men een halletje kan neerzetten, een ander weet precies hoeveel de Muiter heeft gekost en verbindt daar meteen conclusies aan en nog een ander is ervan overtuigd dat het echt het beste is om bij een paar West-Friese aannemers offertes aan te vragen. Je voelt de worsteling, want als raadslid ben je niet alleen voor het stellen van kaders, deze vervolgens te controleren maar bovenal volksvertegenwoordiger. Als inwoners iets willen, iets vinden, ga je daarmee aan de slag. Ik herken dat als geen ander.
Gebruikelijk word ik aangesproken over ontplofte afvalbakken, loshangende armaturen van lantaarnpalen, dyslexiezorg, een speelplein en de laatste tijd veelvuldig over het zonnepark in Andijk Zuid. Niet zo zeer over de panelen zelf, maar over de ontwikkelaar. “Die Chinezen” krijgen deze klus en strijken de subsidie op, in de beleving van inwoners.
Ten eerste: de ontwikkelaar ChintSolar/Astronergy is een wereldwijd opererend bedrijf met een eigen vertegenwoordiging in Amsterdam die samenwerkt met lokale experts. Ten tweede; wij kunnen geen regels maken ter promotie van onze lokale economie. Centraal staat dat we van doen hebben met aanbestedingsregels waar we ons aan moeten houden.
Een sporthal in onze gemeente per definitie laten bouwen door een aannemer uit de regio? Dat kan niet zomaar als vanzelfsprekend. En wat als we dit nu eens omkeren? Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat de stratenmaker uit Medemblik geen klus meer kan krijgen in Leiden, de aannemer uit Andijk geen opdracht in Amstelveen krijgt, de Wervershover bloemkoolteler geen perceel in Spanje mag beplanten met kool, de metselaar uit Wervershoof het metselwerk in Lelystad niet wordt gegund en de leliekweker geen lelies in Frankrijk zou mogen planten.
Voorkeur uitspreken voor lokale ondernemers is nog niet zo eenvoudig en naar mijn opvatting ongewenst.
[signoff]
Reageer