Medemblik Actueel.

Regionieuws

Noord-Holland in actie voor veiligheid wegwerkers

REGIO – De provincie Noord-Holland start met de actie ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’. Hiermee vraagt de provincie  aandacht voor de veiligheid van wegwerkers. Regelmatig hebben zij te maken met onveilige situaties, veroorzaakt door snelheidsovertreders. De actie sluit aan bij  de Bewust Veilig-dag van woensdag 20 maart 2019.

‘Werk aan de weg? Rijd veilig’

De provincie Noord-Holland moet bij werk aan de weg steeds meer maatregelen treffen om het verkeer af te remmen en de veiligheid van wegwerkers te borgen. Om bewustwording te creëren start daarom de actie ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’. Een van de acties is de provinciesticker die op de achterruit van auto’s kan worden geplakt. Ook aannemers die werken op de Noord-Hollandse provinciale wegen doen mee door tekstkarren langs de weg te zetten.

Gedeputeerde Mobiliteit Elisabeth Post over de actie: “Ik heb veel respect voor het werk dat wegwerkers door weer en wind voor ons doen, zodat wij veilig van A naar B kunnen reizen. Het enige dat wij voor hen hoeven te doen is ze de ruimte te geven.”

Belang van afremmen

Snelheidsbeperking bij wegwerkzaamheden is belangrijk: automobilisten begeven zich in een onbekende situatie met bijvoorbeeld wegversmallingen of ontbrekende belijning. Snelheid minderen vergroot de ruimte om te reageren en verkleint daarmee de kans op ongelukken. Je aan de toegestane snelheid houden is cruciaal voor veilig werken langs de weg, maar uiteindelijk ook voor automobilisten zelf.

Bereikbaarheid

Het streven is om wegen tijdens werkzaamheden bereikbaar te houden, maar de veiligheid van wegwerkers én weggebruikers staat voorop. Als de situatie onveilig is voor wegwerkers kan het werk tijdelijk worden stilgelegd, met vertraging en mogelijk extra verkeershinder als gevolg.

Start rondom de N241

Bij het werk aan ovonde Langereis (N241) bij Opmeer en A.C. de Graafweg (N241) bij Wognum zijn recent incidenten geweest met snelheidsovertreders. De aannemers BAM, Engie en Krinkels, die hier gezamenlijk het dagelijks beheer en onderhoud uitvoeren voor de provincie, doen daarom mee aan de actie. Ze plaatsen tekstkarren langs de weg met de tekst ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’ en hun voertuigen krijgen de speciale sticker op de achterruit. De provincie gaat de stickers bij de start van nieuwe wegwerkzaamheden lokaal uitdelen.

Bewust Veilig-dag

De actie is opgezet in het kader van Bewust Veilig-dag, waarop Bouwend Nederland aandacht vraagt voor veiligheid bij bouwwerkzaamheden. De provincie Noord-Holland doet voor de tweede keer mee aan het initiatief.

Meer informatie

Met vragen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via telefoonnummer 0800 – 0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk op www.noord-holland.nl.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat.

Reageren via facebook