HOORN – Het Museum van de 20e Eeuw brengt van 3 februari tot en met 15 september 2019 een expositie over de befaamde tv-serie “Floris”. Het is in 2019 exact 50 jaar geleden dat de serie werd uitgezonden. Deze tentoonstelling geeft de fans van toen veel plezier door de herkenning. En jongere generaties zullen kennismaken met een middeleeuwse held die nog springlevend is.
Succesvolste serie uit 1969
Floris is een Nederlandse televisieserie uit 1969 en het best bekeken programma uit dat jaar. Zowel regisseur Paul Verhoeven als acteur Rutger Hauer debuteerden met deze serie. Floris gaat over een middeleeuwse ridder die spannende avonturen beleeft.
Expositie
Op de expositie zie je veel foto- en filmmateriaal van de serie en originele rekwisieten. Dankzij de medewerking van Jaap Kooimans (auteur van het nieuwe boek “Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie”) en bruiklenen van diverse musea en personen kan het museum een goed beeld geven van het ontstaan, het succes en de bijzondere geschiedenis van Floris. Ook wordt het leven in de middeleeuwen verder belicht. Met diverse attributen is ook voor kinderen veel te doen en ervaren.
Herinneringen van bezoekers
In de tentoonstelling is ook plek voor anekdotes van kijkers uit de jaren zestig. De serie was razend populair en menig kind speelde in 1969 en 1970 ‘riddertje’ op straat. Ook werden er begin jaren ’70 veel jongens met de naam Floris geboren.
Floris, een ridder die zijn kasteel terug wil
Het verhaal van de serie gaat als volgt. Floris van Rosemondt heeft jaren lang de wereld over gevaren. Als hij terugkomt, komt hij midden in de strijd tussen het Bourgondische rijk van Filips de Schone en het hertogdom van Karel van Gelre. Zijn kasteel is veroverd door de laatste. Samen met zijn goede vriend Sindala, een fakir die hij in India heeft ontmoet, voegt hij zich bij de Bourgondiërs en vecht met hen tegen de soldaten van Gelre, het huurlingenleger van Maarten van Rossem en Lange Pier om hun vrijheid en zijn land terug te krijgen.
Karakter van de held
Floris is jong, moedig en rechtvaardig. Hij kan goed paardrijden en zwaardvechten. Hij kan echter ook nogal naïef, koppig, bijgelovig en niet al te vlug van begrip zijn. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de wijsheid en het kalme karakter van de fakir Sindala.
Plezier voor kinderen
Ook wie de serie niet goed kent zal genieten van deze tentoonstelling. En zeker ook kinderen. Het Museum van de 20e Eeuw staat de laatste tijd steeds meer bekend als museum voor gezinnen en kinderen. Ook bij “Floris” wordt deze leeftijdscategorie niet vergeten. Er zijn veel doe- en speeldingen voor kinderen. Kinderen kunnen zich compleet uitleven als ridders en prinsessen. Met pijl-en-boogschieten, ridder- en prinsessenkleding en natuurlijk zwaarden. Ze kunnen ook op een prachtig vintage mechanisch hobbelpaard zitten. En verder lekker griezelen in een martelhoek en spelen in een groot speelkasteel.
Begin van carrières
Zowel Rutger Hauer als Paul Verhoeven zijn inmiddels beroemd tot over de oceaan. Aan het begin van de tv-serie Floris kende bijna niemand hen nog. Het was voor regisseur Paul Verhoeven zelfs de eerste keer dat hij met geluid filmde. Voor beiden betekende Floris het begin van een schitterende loopbaan in de filmwereld. Hoe leuk is het om beelden uit hun begintijd terug te zien! Ook dat kan bij de tentoonstelling ‘Floris, 50 jaar jeugdheld’ in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw. Meer info: www.museumhoorn.nl
[signoff]
Reageer