Medemblik Actueel.

Tienduizenden, misschien wel honderduizenden vissen zochten een goed heenkomen in de Westerhavensluis van Medemblik
Flora en fauna

Tienduizenden (jonge)vissen opgejaagd door aalscholvers

MEDEMBLIK – Wandelaars die zondagmiddag over de Westerhavensluis liepen wisten niet wat ze zagen, tienduizenden vooral jonge vissen snakkend naar zuurstof dreven in het water van de sluis. De vissen waren gevlucht voor de jagende aalscholvers en werden tegengehouden door de sluisdeur aan de kant van de Westerhaven.

Toen de havenmeester de sluisdeuren opende om een passant te schutten ging de enorme school vissen mee de sluis in maar bleven achter toen de boot de sluis weer verliet. Wandelaars waarschuwden de havenmeester die daarop direct het waterpeil in de sluis weer verhoogde tot de stand van de Westerhaven zodat de vissen weer wat zuurstof konden krijgen.

Toen de grote hoop vissen weer genoeg op krachten waren gekomen kon de sluisdeur aan de kanaalkant open om zo de vissen de vrijheid te geven. Al zullen velen maar kort van de vrijheid hebben kunnen genieten, tientallen meeuwen zagen een waar feestmaal voorbij komen en zullen de buiken vol hebben gegeten.

De enorme school vissen bestond vooral uit blankvoorn en opvallend ook uit heel veel kleine snoekbaarsjes en baarsjes.

Dat de Aalscholvers de havens van Medemblik ineens als voedselplek hebben ontdekt is niet zo vreemd, het water van de haven is in de winter iets warmer dan het IJsselmeerwater en dat zorgt ervoor dat vooral de jonge, kleine vissen naar de havens zwemmen om te overwinteren.

Heeft u een tip of foto mail deze naar redactie@medemblikactueel.nl Vergeet er niet bij te vertellen waar de foto is genomen en waar het overgaat. De redactie zal er dan mee aan de slag gaan. Let op, de foto moet een eigen foto zijn anders wordt deze niet geplaatst

Reageren via facebook