Online-shaming moet serieus worden genomen zegt Nikki Lee Janssen uit Medemblik

MEDEMBLIK – Nikki Lee Janssen uit Medemblik die slachtoffer werd van afpersing en online shaming, hoopt dat ze door haar nek uit te steken een voorbeeld kan zijn voor andere slachtoffers. “Ik denk dat het belangrijk is dat er iemand open over is zodat gezien wordt wat dit met je kan doen, ook door politie en rechters.”

Maandag stond de verdachte Ricardo van der S. terecht voor het afpersen van Nikki en het plaatsen van een pikant filmpje op haar Facebookaccount en uiteindelijk ook op Dumpert. Het filmpje werd bijna een miljoen keer bekeken en veranderde het leven van Nikki in een hel.

Op het moment dat dit gebeurde was ze net 4 maanden zwanger van haar eerste kindje. “Ik had liever gehad dat hij me van mijn fiets had getrapt, dan dit”, zo las ze voor in haar slachtofferverklaring.

Ze heeft zich enorm geschaamd voor het feit dat haar hele familie en vrienden het filmpje voorbij zagen komen, terwijl het bedoeld was voor haar vriend. Maar ze is nooit ingegaan op de eisen van Van der S. Ze heeft hem nooit geld betaald en heeft alles op alles gezet om het filmpje verwijderd te krijgen.

Boek
Ze schreef een boek over wat haar is overkomen en adviseert andere slachtoffers om vooral te praten en open te zijn.

Ricardo van der S. hangt een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk boven het hoofd. Over twee weken is de uitspraak.

[signoff]