Medemblik Actueel.

Het enthousiaste koor De Landlubbers. (Foto: Theo Annes)
Het enthousiaste koor De Landlubbers. (Foto: Theo Annes)
(pop)muziek

Meezingen in een ‘piratenkoor’? dat kan bij de Landlubbers

OBDAM – In het laatste nummer voor de zomervakantie 1999, van dorpsblad de Rotonde, stond een oproep. Wie wil meezingen in een piratenkoor? Deze was geplaatst door Linda en Dirk Loos. De zaterdagavond voor de Obdammer kermis zitten de leden van de kaartclub bij elkaar en kwam dit uiteraard ter sprake.

“De gastvrouw beloofde ons alle vier op te geven”, zegt Hans Knijn, nu voorzitter van de Landlubbers. “Twee kaartmaten vielen uit, maar tot op heden zijn wij met zijn tweeën gegaan. We begonnen op de zolder van een zanger en met begeleiding van een gitarist en contrabassist uit Hensbroek. Een naam werd verzonnen en in oktober 1999 werden de statuten en huishoudreglement voor de vereniging gemaakt. Al snel meldde zich een dirigent en trekzak-speler aan. Na enkele locaties vestigde de vereniging zich op het industrieterrein en daar oefenen we nog steeds op de dinsdagavond. Het is prachtig om te zien hoe een vrouw de 35 mannelijke koorleden wist te mannen. Ons eerste optreden vond plaats tijdens een ledenvergadering van de WLTO in het Springend Paard in Hensbroek.”

Het vijfjarig bestaan werd gevierd met een korenfestival, samen met het 25-jarig bestaan van de gemeente Obdam. “Piet Paulusma kwam de donderdag daarvoor om het weer te presenteren en het festival te promoten. Het evenement was een groot succes met veel bezoekers. Burgemeester Ab van Beelen vroeg ons toen om dit alle jaren te organiseren.”

Zorgen kwijt

De Landlubbers heeft op dit moment 33 leden. De gemiddelde leeftijd is 69 jaar. De band bestaat uit vier personen. “Een paar piraten zijn niet meer zo goed ter been en worden door hun maten geholpen. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. We treden tien tot twaalf keer per jaar op. Vanaf het begin ben ik bij het koor, waarvan de laatste vier jaar voorzitter. Als ik zing ben ik mijn zorgen en problemen even kwijt en word er blij van. De oefenavond is ook erg gezellig. Spontane acties van de koorleden maken het leuk met elkaar.”

Jubileum

De commissie is momenteel bezig met de voorbereidingen van het 20-jarig jubileumconcert volgend jaar. Het koor studeert nieuwe liedjes in, ook van de hand van de leden. De kaartverkoop is al gaande. “We verzamelen film- en fotomateriaal om tijdens het optreden te laten zien. Het publiek ziet enthousiaste piraten voor de beamer. Het koor heeft zestien solozangers die op eigen wijze hun lied ten gehore brengen. De folkband Unicorn verleent hun medewerking voor nog meer feestvreugde.

Meer informatie en kaarten reserveren kan via www.landlubbers.nl.

Whatsapp ons voor tips of een mooie foto of video op 06-22283965 of mail de redactie op redactie@medemblikactueel.nl

Reageren via facebook