Foto: Vincent de Vries/RM

Natuurijsspecialist Yvonne Spigt (30) zegt ‘nooit nooit’

ANDIJK – “Schaatsen op natuurijs is het mooist wat er is”, glundert Yvonne Spigt. De nuchtere West-Friese, geboren en getogen in Wervershoof, vierde net als West-Friesland op Zondag dit jaar haar dertigste verjaardag. Na jarenlang op topniveau geschaatst te hebben, besloot ze twee jaar geleden om haar schaatsen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. De redactie van de Medemblikker Courant was benieuwd hoe het nu met haar gaat en zocht Yvonne op in Andijk, waar ze nu – samen met haar man en dochter – vier jaar woont.

Ja, ik ben dit jaar dertig geworden”, vertelt Yvonne. “Maar eerlijk gezegd heb ik het niet anders dan andere jaren gevierd. Van een vriendin kreeg ik anti-rimpelcrème, speciaal voor vrouwen van boven de dertig. Dat vond ik wel grappig.”

Afwisseling

Met drie oudere zussen die fanatiek schaatsten, was het voor Yvonne niet meer dan logisch om al op jonge leeftijd de schaatsen onder te binden. En ze vond het nog hartstikke leuk ook. “Ik groeide er gewoon in mee en was regelmatig op de schaatsbaan in Alkmaar te vinden. Maar eigenlijk vond ik skeeleren nóg leuker”, laat Yvonne weten. “Het schaatsen ging in het begin namelijk nog niet zo heel goed”, lacht ze. “En met skeeleren kun je al snel aardig in de top meedraaien. Bovendien rijd je niet steeds hetzelfde rondje. Ik houd van afwisseling. Tijdens het skeeleren geniet ik van de omgeving. En dat geldt ook voor schaatsen op natuurijs. De ijsbaan ligt mij niet zo; in bochten nemen ben ik niet zo goed. Daarbij ben ik niet de langste en heb ik een korte prikslag. Ideaal als je op natuurijs schaatst.” Yvonne lacht: “Ze noemen me niet voor niets de natuurijsspecialist.

Trots

Yvonne bereikte in haar schaats- en skeelercarrière mooie successen. Waar ze met een grote glimlach aan terugdenkt, is haar eerste deelname aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee in 2008. “Ik had nul ervaring, maar heb die tocht heel lang vooruitgereden. Ik denk een kilometer of zestig. Uiteindelijk werd ik vierde. In 2015 heb ik ‘m gewonnen. Prachtig natuurlijk. Maar de prestatie waar ik het meest trots op ben, is mijn eerste plaats op het NK Marathonschaatsen op Natuurijs op de Grote Rietplas in Emmen. Dat was in 2012. De winst had ik echt niet zien aankomen. Een mooie verrassing. Bovendien komt een NK op natuurijs in Nederland niet vaak voor. Dat maakte het extra bijzonder.

Elfstedentocht

Hoewel Yvonne niet meer in de top mee schaatst, kan ze absoluut niet stilzitten zegt ze zelf. “Ik doe nu fanatiek aan crossfit, ongeveer drie keer per week. Verder geef ik skeelertraining aan de jeugd op de piste in Wervershoof. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn baan; ik werk drie dagen per week als doktersassistente in Enkhuizen.

Yvonne en haar man kregen vorig jaar een prachtige dochter: Amber. “Ze is nu vijftien maanden. Of ze later ook gaat schaatsen? Het zou mooi zijn natuurlijk, maar ze moet lekker doen wat ze zelf leuk vindt.” Het schaatsen staat bij Yvonne op dit moment op een laag pitje. “Dit jaar heb ik mijn schaatsen maar één keer aan gehad. Heel toevallig ga ik morgen naar de ijsbaan in Hoorn om even te rijden. En vorig jaar heb ik samen met m’n zussen meegedaan aan een wintertriatlon in Biddinghuizen op natuurijs. Die wonnen we! Nog steeds als ik iets over de Weissensee hoor of lees, word ik enthousiast. En als het vriest, begint het tóch weer te kriebelen. Maar schaatsen op topniveau zit er niet meer in, daar heb ik me inmiddels bij neergelegd. Praktisch gezien is dat niet meer te doen. En ik moet toegeven: het geeft ook veel rust. Ik hoef mijn naam niet meer hoog te houden en me niet meer te bewijzen.

Yvonne is even stil en zegt dan: “Maar ja, zeg nooit nooit. Als het straks goed gaat vriezen, weet ik zeker dat ik weer ga twijfelen. Bovendien wil ik natuurlijk de Elfstedentocht nog eens rijden. Mijn grote droom.

Reageren via facebook