Medemblik Actueel.

Van links naar rechts: voorzitter Jan Smit en Arend Kok. (foto Willem Zwier)
Van links naar rechts: voorzitter Jan Smit en Arend Kok. (foto Willem Zwier)
Bijeenkomsten

Druk bezochte donateursavond Stichting Historisch Opperdoes

OPPERDOES – Ongeveer honderd mensen waren op vrijdag 30 november naar Dorpshuis de Torenschouw gekomen voor de jaarlijkse donateursavond van Stichting Historisch Opperdoes.

In zijn openingswoord vertelde voorzitter Jan Smit over de plannen van Stichting Historisch Opperdoes om op de rotonde van de kruising van de Westerzeedijk en de Almersdorperweg een monument te plaatsen ter herinnering aan het verdwenen Almersdorp. Ook komt er een informatiebord. Inmiddels is er ook een crowdfunding-actie begonnen via de website van ‘Het lukt ons’. www.hetluktons.nl Twee muzikanten van T.A.V.E.N.U., Michelle Meurs en Tom Kok, zorgden voor feestelijke klanken op het moment dat de actie gestart werd.

Een groot deel van de avond werd gevuld met een lezing van Dieuwertje Duijn, werkzaam bij Archeologie West-Friesland en vrijwilliger bij de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp. Zij vertelde op een boeiende wijze over de kenmerken en de historie van stolpen. De oudste stolpen dateren uit ongeveer 1550. Helaas verdwijnen er alle jaren nog zo’n 30 vooroorlogse stolpen door brand, sloop na gebrek aan onderhoud en als gevolg van planologische oorzaken.

In de pauze was er een verloting waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor de realisatie van het monument en het informatiebord. Liesbeth Wijdenes, Fred Ploeg en Piet Wijdenes wonnen een Opperdoezer jodenkoek.

Marijke Rustenburg won de quiz Opperdoes-kenner van het jaar. Zij ging met een oorkonde, de wisselbeker en een bos bloemen naar huis.

Een van de artikelen in het nieuwe jaarboek gaat over de Arend Kok, die al 40 jaar een transportbedrijf heeft. Samen met zijn vrouw Ineke woont hij in ’t Slot, een van de mooiste stolpen van het dorp.

In zijn slotwoord wees de voorzitter op de nieuwe tentoonstelling met foto’s van gezinnen.

Reageren via facebook