Bloemenverkoper Henk Nederpelt is joviaal voor zijn klanten en zorgt dat ze met een mooie en heerlijke ruiker naar huis gaan. (Foto: aangeleverd)

Voortbestaan maandagmarkt Medemblik in gevaar

MEDEMBLIK – De ondernemers van de warenmarkt in Medemblik trotseren elke maandag weer en wind. En dat vaak al generaties lang. Op de maandagmarkt is een verscheidenheid aan kwalitatief goede verswaren te vinden. Net als in de rest van Nederland, heeft ook de markt in de Nieuwstraat het zwaar. Daarom moet er iets gebeuren, vinden de marktondernemers.”

Wie de warenmarkt in de Radboudveste bezoekt, vindt hier uitgebreid assortiment verswaren als kaas, worst, vis, noten, groeten en fruit. Maar ook snacks, bloemen, kleding, dierbenodigdheden en telefoonaccessoires zijn op de kraampjes vinden. En dat alles tegen een eerlijke prijs. Bij de verkoopwagen van vishandel Ger Buis uit Enkhuizen is het elke maandag een gezellig komen en gaan van mensen. Zoon Emiel, die de zaak in 2018 overnam van zijn vader, bedient dan met plezier de klant. Velen kent hij bij naam. Emiel: “Al 46 jaar staan wij hier op de markt. De Medemblikkers zijn een leuk volk!

Lees ook: Verplaats de markt an de maandag naar de zaterdagmiddag

Weleer

Vroeger kwamen mensen vanuit Medemblik én de omliggende dorpen naar de markt om te kopen wat er in de winkel niet te vinden was. Internet en de supermarkt namen deze functie steeds meer over. “Toch verlangen veel bezoekers terug naar weleer, naar de tijd dat de straat tot aan het stadhuis toe vol stond met kramen”, vertelt marktondernemer Henk Nederpelt. “De mensen missen het struinen, de drukte, de gezelligheid, de markt was echt een sociaal gebeuren, een ontmoetingsplek.” 

Belegde boterham

Ook marktondernemers kijken met weemoed terug op die tijd. Cor Jan Bakker: “Zo’n vijftien jaar geleden betekende Medemblik een dag aanpoten én een prima belegde boterham voor mijn gezin. Tegenwoordig ga ik met droog brood naar huis.” Ook Nederpelt heeft de afgelopen jaren deze tendens ervaren. “Om precies deze reden hebben de afgelopen jaren diverse marktondernemers de handdoek in de ring gegooid. Veelal met pijn in het hart, omdat de meesten hier al generaties lang op de markt stonden.” 

Bezoekers

De ondernemers vinden dat er iets moet gebeuren om deze ontwikkeling te doorbreken. Want iedereen is het erover eens: bij een bruisende stad als Medemblik hóórt een bloeiende warenmarkt. Daarom wordt er een wervingscampagne gestart in ‘De Koopman’, een vakblad voor marktlieden. “Maar met alleen nieuwe marktondernemers naar Medemblik halen, zijn we er niet”, stelt de bloemenverkoper. “Nieuwkomers moeten hier mogelijkheden zien en ook blijven. Daarom moet bij de consument de knop om. Door bewust inkopen op de markt in de eigen gemeente te doen, kan de Medemblikker zorgen dat de maandagmarkt blijft bestaan.

Reageren via facebook