27.6 C
Medemblik
7 augustus 2020 11:41
Medemblik Actueel.

Zwembad de Spetter in Abbekerk
Zwembad de Spetter in Abbekerk

Buitenzwembaden in de problemen door BTW-maatregel

MEDEMBLIK – De gezamelijke buitenzwembaden in de gemeente Medemblik komen met een brandbrief naar de gemeente Medemblik omdat zij per 1 januari 2019 de BTW die zij aan de leveranciers betalen niet meer kunnen aftrekken en ook geen BTW meer kunnen berekenen waardoor zij jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 euro mislopen. De gezamelijke buitenzwembaden zien geen mogelijkheid om dit verlies van inkomsten op te vangen en zeggen acuut in het voortbestaan bedreigd te worden.

De oorzaak ligt in het besluit van de regering dat buitenzwembaden onder de sportvrijstelling komen te vallen en daarom geen BTW meer kunnen berekenen of  kunnen terugvorderen waardoor ook de hoogte van de subsidies in gevaar gaat komen .

De besturen van de zwembaden, veelal vrijwilligers, proberen zo zuinig mogelijk met de centjes om te gaan en zelfs een reservepotje aan te leggen voor periodiek groot onderhoud aan de zwembaden omdat ook zwembaden regelmatig onderhoud nodig heeft en dat kan soms flink in de euro’s lopen. Nu er geen BTW meer teruggevorderd kan worden lopen de zwembaden gaat ineens een vijfde deel van de onderhoudsreserves in rook op waardoor het onderhoud van de zwembaden in gevaar is gekomen. Een probleem van vele tienduizenden euro’s groot.

Maar ook de teruggave van 50% energiebelasting (via de fiscus) komt in gevaar als ook de fiscus de zwembaden als sportinstelling want dan vervalt mogelijk deze hele teruggave.  De besturen van de buitenzwembaden laten duidelijk weten zich geen sportinstelling te voelen omdat er geen wedstrijden worden gezwommen.

In een brief aan het college en de gemeenteraad van Medemblik schrijft het bestuur van de Stichting Samenwerkende Zwembaden Westfriesland: “Geen van de buitenbaden heeft bovenstaande gevolgen van de sportvrijstelling in de subsidieaanvraag voor 2019 en volgende jaren meegenomen. Er is dus een acute (BTW teruggave gebeurt per kwartaal) en serieuze bedreiging. De sportvrijstelling levert de belastingdienst naar verluidt meer dan 200 miljoen op. Een bedrag dat ter compensatie beschikbaar zou komen voor gemeenten. Of, hoe, en in welke mate de baden hiervan gebruik kunnen maken is niet duidelijk. Aan u verzoeken we om ons op de kortst mogelijke termijn te informeren op welke wijze de zwembaden gecompenseerd kunnen worden. Nogmaals benadrukken de baden de urgentie; de BTW-teruggave in het eerste kwartaal van 2019 zal er al niet meer zal zijn!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?