11.9 C
Medemblik
27 mei 2020 06:37
Medemblik Actueel.

Bestuur De Schoof opgestapt na schrappen 30.000 euro subsidie door de gemeente.

WERVERSHOOF – Woedend zijn ze bij het bestuur van De Schoof in Wervershoof over het schrappen van een subsidie van 30.000 euro en daarbij ook nog De Schoof elke mogelijkheid tot het genereren van andere inkomsten heeft ontnomen.

Het bestuur besloot om hier niet langer aan mee te willen werken en heeft het bijltje erbij neergegooid. Ze blijven dit seizoen nog fungeren daarna is het nog maar de vraag of er nog een toekomst is voor De Schoof.

Anneke van der Geest van PW2010 zegt tegen Medemblik Actueel: ” Dit bericht komt als een donderslag bij heldere hemel. Hoewel de voorzitter mij al eerder gezegd had, dat het onhoudbaar werd. Aan alle kanten aan handen en voeten gebonden door het korten op de subsidie en de beperkingen die worden opgelegd. Het zijn allemaal gevolgen van de harmonisatie, waardoor De Schoof als sociaal- cultureel centrum werd gelijkgesteld met de dorpshuizen. In tegenstelling tot de harmonisatie van de groene sportvelden was hier geen maatwerk mogelijk.

Daarnaast werd de horecavergunning gewijzigd. Wervershoof heeft diverse horecagelegenheden en er mag geen valse concurrentie ontstaan en terecht. Maar deze beperking heeft ook gevolgen voor de activiteiten die De Schoof kan en/of wil organiseren om de exploitatie gezond te houden. Het bestuur zit klem. Dit is een wake-up-call. Waar zijn jullie mee bezig? 50 jaar lang sociaal-cultureel werk in de gemeente Wervershoof wordt de das omgedaan. Dit gaat ten koste van het welzijn van de mensen. Al eerder heb ik aangegeven aan de verschillende wethouders om de ouderen-jongerenwerker van De Schoof voor de hele gemeente te laten werken. Daar zou iedereen baat bij hebben.

In het voorjaar hebben wij vragen gesteld over de positie van De Schoof met name ook over het jongeren-ouderenwerk. Als antwoord kregen we dat dit via de wijkteams geregeld moest worden. Toevallig sprak ik de nieuwe beheerder van De Schoof ( die wel mocht worden aangesteld, in tegenstelling tot een ouderen-jongerenwerker!). Hij had de jongerenwerker van de gemeente gesproken, maar die zei dat hij er geen tijd voor had. Ook het wijkteam Oost bleek van niets te weten. Is dit consistent en doordacht beleid? Het is gevolg van een star beleid, waarin alles en iedereen over een kam geschoren wordt. Of anders gezegd alles wordt in een mal gegoten, die iedereen past. Het lijkt Noord-Korea wel. Het getuigt van weinig visie en lef.

Het aftreden van het bestuur kan ook andere gevolgen hebben.Hoe zal het Grootslag, eigenaar van het gebouw, hierop reageren? Straks staat hier een prachtig gebouw, waar geen mens meer komt. Een gebouw waarin het bestuur tijd, energie en ook alle eigen financiële middelen in heeft gestopt. De voorzitter verzuchtte wel eens: “ Waren we er maar nooit aan begonnen. We zijn alles kwijt en kunnen geen eigen beleid meer voeren.

Brief aan de gemeenteraad

In december 2017 schreef het bestuur al een brief aan de toenmalige gemeenteraad waarin zij er op wezen dat de verschillende voorstellen om te bezuiningen niet onderbouwd konden worden door de gemeente en totaal niet gebasseerd zijn op een lange termijn visie. Door deze situatie is er zoveel druk op het functioneren van De Schoof en het bestuur gekomen dat de toekomst onzeker is.

De Schoof is al 50 jaar de plek voor het sociale culturele werk in Wervershoof met sinds de jaren 70 een eigen gebouw en een programmering die volledig is afgestemd op de behoefte binnen de toenmalige gemeente Wervershoof. In 2014 verhuisde De Schoof naar het huidige gebouw, dat eigendom is van de woningstichting in Wervershoof, het bestuur wijst erop dat dit niet de keus van het bestuur was en er meerdere malen is gewezen op de veel hogere lasten voor de gemeente waarna er een garantstellilng van 40 jaar door de voormalige gemeente Wervershoof is afgegeven.

Crisis

Dat de crisis nu compleet is met het opstappen van het voltallig bestuur is een feit, en het is nog maar de vraag wie er van de vrijwiligers nog genoeg energie heeft om vrijwilliger te blijven bij De Schoof en of er uberhaupt nog een toekomst is voor De Schoof.

Reageren via facebook