MEDEMBLIK – De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft de nominaties bekendgemaakt voor de titel ‘Kortebaan van het jaar’. Iedereen die zich heeft opgegeven als Vriend van de Kortebaan kan vanaf nu stemmen op Enkhuizen, Heemskerk, Medemblik, Nootdorp of Purmerend.
De mening van het publiek telt voor 50 procent mee in de verkiezing. Een vakjury, bestaande uit draverijcomitéleden, deelnemers en de redactie, zorgt voor de andere helft van de stemmen. “Het was dit jaar bijzonder lastig om tot vijf genomineerden te komen”, legt hoofdredacteur Mathieu Hilgersom uit. “Wij hebben deze prijs in het leven geroepen om de organisaties de erkenning te geven die ze verdienen. Bij alle kortebanen hebben we gezien dat de vrijwilligers fantastisch werk hebben verricht. Bijna alle verenigingen en stichtingen komt daarom deze prijs toe. We kunnen er echter maar vijf kiezen waarvan er één met de prijs vandoor gaat. En dat is heel moeilijk, omdat het vaak appels met peren vergelijken is.”
[penci_related_posts taxonomies=”undefined” title=”Dossier: Harddraverij” background=”” border=”” thumbright=”no” number=”4″ style=”grid” align=”none” displayby=”tag” orderby=”title”]
Hilgersom benadrukt dat de organisaties een nominatie niet altijd zelf in de hand hebben. “We kijken naar professionaliteit, maar zoeken vooral naar de ideale middag. Het weer en het koersverloop spelen daarin ook een rol.”
Medemblik
Dit geldt zeker ook voor Medemblik, dat elk jaar qua aankleding een tien scoort. De stad straalt één en al traditie uit en dat is een prachtige combinatie met de kortebaansport. De bochtige Nieuwstraat wordt wel eens beschouwd als oneerlijk, maar geeft tegelijkertijd de koers een extra dimensie. Het publiek komt massaal op het evenement af. Dit jaar werd er een lokaal record geboekt qua omzet én toeschouwersaantal. Bovendien boeide de koers van de eerste tot de laatste minuut.
Nootdorp
De weersomstandigheden waren in het kortebaanseizoen 2018 cruciaal. Zo ging Voorschoten niet door vanwege de hitte. Nootdorp had te maken met dezelfde omstandigheden. De Stichting Kortebaan Nootdorp bleek echter bijzonder flexibel en daadkrachtig. In eerste instantie stelde de organisatie enkele dagen voor het evenement het aanvangstijdstip uit met een maximum van zestien paarden. Toen de temperatuur echt te hoog leek te gaan oplopen, durfde de organisatie het aan om het evenement af te gelasten.
Het bestuur ging echter niet bij de pakken neer zitten en kwam met zondag 7 oktober als nieuwe datum: een schot in de roos. Koersen op zondag en in oktober trok veel publiek naar De Poort waardoor er meer werd omgezet dan vorig jaar. Dit in combinatie met de toch al zeer professionele organisatie en de uitstekende voorzieningen zorgt ervoor dat Nootdorp de nominatie verdient.
Heemskerk
Heemskerk had juist te maken met het andere uiterste: hevige regenval. En dat terwijl de voorspellingen lang niet zo slecht waren. Even leek het erop dat de kortebaan moest worden afgelast. De baan was ‘weggespoeld’ en alleen een nieuwe nog aan te leggen baan kon de dag nog redden. De organisatie toonde zijn moed door hier vol voor te gaan.
Zelfs toen nieuwe regen zich aandiende, hield de organisatie vast aan het enige plan dat afgelasting kon voorkomen. Ondertussen bleef het Heemskerkse publiek geduldig wachten op de eerste start. De sfeer was wonderbaarlijk goed. Uiteindelijk kon de kortebaan ‘gewoon’ doorgaan en viel de beslissing precies voor de duisternis intrad. Van een ideale middag was in dit geval geen sprake. Maar de moed van de organisatie en het hondstrouwe publiek moet volgens de redactie van Kortebaandraverijen.nl worden beloond.
Purmerend
Opvallend is dat Purmerend, Medemblik en Enkhuizen zijn genomineerd, drie plaatsen dicht bij elkaar. De kortebaan maakt in de regio’s Waterland en West-Friesland een enorme groei door. Elk jaar komt er meer publiek kijken en de omzetten bij de totalisator groeien tot recordhoogte. Het is dan ook niet vreemd dat ook Wognum en Venhuizen lang op de ‘shortlist’ voor een nominatie stonden.
Purmerend heeft zijn zaakjes al jaren goed voor elkaar. De organisatie onder leiding van Jan Kuiper heeft de financiële middelen en weet deze op de juiste manier in te zetten: de trainers en pikeurs worden erkend als professionals en de eigenaren krijgen de waardering die ze verdienen. Het publiek wordt ook niet in de maling genomen: de start valt om precies half 2. Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de omzet blijkt uit het nieuwe lokale record dat werd neergezet. Dit in combinatie met de vele voorzieningen langs de baan, maakt Purmerend tot een prachtig visitekaartje van de sport.
Enkhuizen
Dit laatste geldt ook voor Enkhuizen, dat misschien wel de mooiste koers van het jaar had. Ook deze stad straalt één en al traditie uit. De organisatie laat bovendien zien te werken aan praktische problemen die voorgaande jaren een nominatie in de weg stonden. Zo is het gevaar van oversteken weggenomen en geeft het aan zich te bezinnen om aan beide kanten van de Paktuinen dezelfde faciliteiten te bieden. Dat de kortebaan leeft in Enkhuizen blijkt uit de enorme publieke opkomst. Dit resulteerde in het tweede opeenvolgende jaar tot een nieuw lokaal omzetrecord.
Stemmen
Het is nu aan de vakjury en de liefhebbers om hun keuze te bepalen. Iedereen die zich heeft aangemeld als Vriend van de Kortebaan kan zijn drie favorieten in volgorde sturen naar info@kortebaandraverijen.nl. Alle stemmen die binnenkomen voor donderdag 8 november tellen mee.
De redactie van Kortebaandraverijen.nl reikt de prijs aan de winnaar uit op dinsdag 27 november tijdens de jaarvergadering van de Kortebaanbond in Assendelft.
Kijk voor meer informatie over de Kortebaan van het jaar en de erelijst hier: http://kortebaandraverijen.nl/kampioenen/kortebaan-van-het-jaar/
Reageer